Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Hoera, de sepia’s zijn er weer!

Datum 11 mei 2015
Locatie Zeeland
 

Op “ facebook” en “duikeninbeeld.tv “ kwamen vorige week de eerste berichten voorbij, dat er weer sepia’s waren gezien in de Oosterschelde. Nu heb ik vandaag (11 mei) nog een BAPO dag tegoed, het is mooi weer en buddy Jan is ook vrij, dus niks houdt ons tegen om naar Zeeland te gaan.
Om half acht ga ik van huis, ben om acht uur bij Jan, nog een kop koffie drinken en om 8.15 uur zijn we op weg. Om 11.00 uur zijn we bij de Bergse Diepsluis.
We zien John en Lia. Dankzij deze mensen hebben we de sepia’s gevonden. Eerst legt John ons bij de auto uit hoe we er kunnen komen. Maar ons ,domme Tukkers, lukt dat niet met alleen deze uitleg. We gaan naar boven om te overleggen. Toevallig zien we John en Lia ook aan de oppervlakte. Met de nieuwe aanwijzingen lukt het wel.

Zeker 4 paartjes zijn daar bij de geplaatste stokken aanwezig. Ik maak de nodige foto’s. Om niet nog meer stof te maken, ben ik wat beperkt in de mogelijkheden . We besluiten verder te gaan en het in de tweede duik opnieuw te proberen.
We zien heel wat zwevende oorkwallen en zeedruifjes, scharrelende tongetjes in het zand en Europese zeekreeften in hun holletjes.
Na 80 minuten komen we weer bij de instap. Het water is zeker een meter lager want het is afgaand tij. Straks zal het nog wel lager staan.
z30Na van fles gewisseld te hebben onze boterhammetjes verorberd, klimmen we weer over de dijk. Nu gaan we eerst naar het platform. Deze is mooi begroeid. Ik maak nog een foto van een kokerworm. Verder wat foto’s van de kwallen.

Dan weer terug naar de sepiastokken. Nu zijn we alleen. Met minder stof is het makkelijker foto’s maken. Deze duik duurde 65 minuten.
Aan de wal blijkt, dat vele duikers de sepia’s niet gevonden hebben. Wij gelukkig wel, al was het niet helemaal op eigen kracht. Maar het is uiteindelijk het resultaat dat telt, nietwaar?
Het hoofddoel van onze reis is gehaald, dus de rest is bonus.
Omdat we niet tijdens de spits willen rijden, besluiten we nog een duik te maken bij Den Osse Kerkweg. Het zicht is niet zo goed als men ons gezegd had. Er staat vrij veel wind en golfslag.
We maken een tochtje langs de reefballs en de betonplaten. In één van de reefballs krioelt het letterlijk van de botervisjes. Ze kronkelen over elkaar heen. Verder de gebruikelijke Noordzeekrabben, Europese zeekreeften, steurgarnalen, grondeltjes etc.
Deze duik duurt 49 minuten. Dus in totaal 3 uur en 14 minuten onder water geweest.

Na een voorspoedige terugreis ,na de spits, zijn we om 22.00 uur weer in Eneter en ben ik om 22.30 uur thuis. Vijftien uur in touw voor 3 duiken.
Gelukkig had ik de spullen al kunnen spoelen bij Den Osse Kerkweg. Daar staan sinds kort prima voorzieningen.

Nog wel even de spullen ophangen , de lamp opladen, het logboek invullen etc. Om 0.15 uur ga ik naar bed. Morgen is een gewone werkdag. Morgenavond kijk ik wel wat er van de foto’s is terecht gekomen. Op het eerste gezicht lijkt het niet tegen te vallen.

Mission accomplished.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief