Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Jagers doodden bijna 3 miljoen walvissen in 20ste eeuw

In de twintigste eeuw zijn bijna drie miljoen walvissen gedood. Dat blijkt uit een nieuwe schatting na wetenschappelijk onderzoek. Het getal ligt een stuk hoger dan altijd werd gedacht. ‘De grootste jacht uit de menselijke geschiedenis’, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek, met de naam ‘Emptying the Oceans: A Summary of Industrial Whaling Catches in the 20th Century’, baseert zich op getallen van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) en gecorrigeerde gegevens over de walvisjacht door de voormalige Sovjet-Unie. In totaal zijn tussen 1900 en 1999 ongeveer 2,9 miljoen walvissen gedood voor commerciële doeleinden, concludeert de studie.

In 1920 werden wereldwijd meer dan 175 duizend walvissen gedood. Dat aantal schoot daarna snel omhoog. De walvisjacht bereikte zijn piek in de jaren vijftig; alleen al op het zuidelijk halfrond werden toen bijna 470 duizend walvissen gedood.

De IWC, de enige internationale instantie die regels stelt aan de walvisjacht, vaardigde in 1986 een wereldwijd verbod op de commerciële walvissenjacht uit. Alleen de vangst die in het teken staat van wetenschappelijk onderzoek, is hiervan uitgezonderd. Japan ontduikt op die manier al jaren het verbod.

Ondanks de daling van de grootschalige walvisvangst in de afgelopen dertig jaar, wordt de walvis nog altijd bedreigd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief