Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ivo Heus – Sharm el Sheikh November 2012

De afgelopen jaren hebben wij het duikseizoen steeds in Egypte afgesloten. Wij duiken allemaal in een natpak en vanaf oktober begint het in Nederland toch wel een beetje fris te worden. Dat is in Egypte wel anders!

Datum november 2012
Locatie Sharm el Sheikh

Natuurlijk gaan we daar niet alleen voor de temperatuur naar toe, maar ook om te genieten van het onderwater leven.
Het is eind oktober 2012 als we weer terug zijn bij Camel Dive. We zijn hier al een aantal keer eerder geweest en het is ons steeds goed bevallen. Eén van onze vriendinnen zit in een rolstoel, maar hier is dat geen probleem. Het mooie van Sharm el Sheikh is dat ze hier niet van die hoge stoepranden hebben en Camel Dive is geschikt voor rolstoelgangers.
De eerste duikdag is bij Camel standaard een local dive. Ze doen dit zodat iedereen zich rustig kan uitloden en kan controleren of de uitrusting in orde is. Het is dan wel een local dive maar zodra we onderwater gaan is het meteen weer genieten. De kleuren, de vele verschillende vissen, hard en zacht koraal. De Rode Zee blijft gewoon erg mooi.
De 3e dag gaan we naar de Thistlegorm. We hebben de afgelopen jaren al vaker getwijfeld maar de prijs en het extra vroeg opstaan zorgde ervoor dat we het toch maar niet deden. Na zoveel jaar Sharm moest het er toch een keer van komen en dus besloten we het dit jaar wel te doen. Vanaf Naama Bay is het ruim 4 uur varen. Om de drukte voor te zijn en zo vroeg mogelijk bij het wrak te zijn, vertrekken we om 05.15 en vanuit een andere haven die wat dichterbij ligt. Als we bijna bij het wrak zijn krijgen we de briefing en begint het toch wel spannend te worden. We krijgen te horen dat het er kan spoken en dat er vaak veel stroming staat.
Tijdens het afdalen komen we er achter dat het gelukkig meevalt. Er staat wel stroming maar niet zoveel dat we er last van hebben. We zwemmen de eerste duik langs het kanon wat nog zichtbaar is en langs de achterzijde waar we het anker zien. Als we langzaam naar het midden zwemmen laat een van onze vriendinnen weten dat ze hard gaat met haar lucht. Ik begin daarom met haar aan de opstijging en mijn buddie duikt met haar buddie verder zodat ze nog wat foto´s kunnen maken. Boven krijg ik te horen dat ze toch wel veel last van de stroming had en dat ze twijfelt over de 2e duik. Een van de gidsen stelt voor dat hij met haar de 2e duik zal doen en dat wij met z´n drieen gaan duiken.
De 2e duik op de Thistlegorm gaan we het wrak in. Binnen zien we een van de vrachtwagens en de vele motoren die er nog staan. Ook komen we langs de onderdelen van een vliegtuig die door het schip werden vervoerd. Na een tijd door het schip gezwommen te hebben eindigen we de duik aan de voorzijde op het dek. Hier genieten we nog even van de vissen en het koraal en zwemmen we nog een rondje om een wagon die op het dek staat. Boven zien we dat onze vriendin al omgekleed is. We krijgen van haar te horen dat de 2e duik een stuk beter ging en dat ze er ook erg van genoten heeft.
Als je gaat duiken in Sharm el Sheikh dan ga je bijna zeker weten ook een keer naar Shark & Jolanda. De meeste gidsen vinden dit een van de mooiste duikstekken maar wij zijn er eigenlijk niet zo over te spreken. Het eerste gedeelte zwem je langs een koraal wand en je eindigt de duik op de restanten van het wrak van Jolanda bij de vele wc potten. Leuk om een keer te zien maar na 3 keer is het niet echt bijzonder meer. Misschien komt het ook wel door de stroming die er vaak staat, daar zijn we nu eenmaal geen fan van.
Gelukkig komt een van de gidsen met een oplossing. We zouden de duik niet op Shark Reef starten maar bij Anemoon City. Hierna zouden we door het blauw oversteken naar Jolanda Reef en daar de duik eindigen. Dit was een success want wij hebben op deze manier 2 keer met veel plezier op Shark & Jolanda gedoken. Anemoon City is een waar paradijs. Je ziet meteen waar de duikstek zijn naam vandaan heeft want het stikt er echt van de zeeanemonen. Hierdoor kom je hier ook erg veel clownvissen tegen. Helaas konden we hier niet de hele duik blijven en dus begonnen we aan de oversteek. Dit is toch wel een aparte ervaring. Ongeveer op het midden van de oversteek zwem je volledig in het blauw. Het maakt dan niet uit waar je kijkt, boven, onder, links of rechts overal is er op dat moment blauw water. Na een paar minuten komen we bij Jolanda Reef en genieten we daar nog een tijd van het onderwater leven. Nu snappen wij ook waarom de gidsen dit een van de mooiste duikstekken van Sharm vinden.
Een week duiken is zo voorbij en voor we het door hebben zijn we al weer onderweg naar huis. Deze vakantie heeft mijn vrouw extra veel gefilmd zodat we niet alleen foto’s maar ook een film als herinnering zouden hebben. Ik heb thuis van de vele korte clips een film gemaakt. Die is hieronder te bekijken. De beelden zijn gemaakt met een Canon G12 en bewerkt en samengevoegd in Sony Vegas.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief