Ivf-koraal moet Great Barrier Reef redden
Een internationale groep wetenschappers verzamelt deze week in het Great Barrier Reef miljoenen eicellen en -sperma van koraal. Hiermee zal kunstmatig nieuw koraal worden gekweekt.
Ook een team van de TU Delft is in Australië om de nieuwe methode voor grootschalig herstel van koraal te testen. Volgens Peter Harrison van de Southern Cross University, die het grootchalige onder zoek leidt, is dit «het grootste restauratieproject dat ooit is ondernomen. Niet alleen in het Great Barrier Reef, maar waar ook ter wereld.»
Volle maan
Het moet nu gebeuren! In de vijf dagen na volle maan in november laat het koraal van het Great Barrier Reef massaal de eitjes los – coral spawning. Deeitjes drijven naar het wateroppervlak en met speciale door de TU Delft ontwikkelde pompen worden ze in een opslagtank gezogen. Dat is een precair proces, want de kwetsbare eitjes moeten levend in de tank komen. Vervolgens wordt met behulp van de eitjes en het sperma in grote bassins in zee nieuw koraal gekweekt. Als de larven groot genoeg zijn, zullen ze geplaatst worden op de meest beschadigde plekken in het bedreigde Great Barrier Reef.
Een eerdere poging om zo het rif te herstellen, was succesvol. Peter Harrison plaatsten eerder larven terug op het rif met als gevolg een flinke toename van het koraal.
Bron: NOS.nl
3 reacties
Eduard Bello
Mooi positief nieuws. Goed te lezen dat het ook werkt.
Berthold Raadsen
Ik dacht dat het koraal aan het afsterven is door te hoge watertemperaturen. Wordt dan ook de temperatuur op het rif verlaagd?
Maurits
Willen ze niet op deze manier een sterker koraal kweken? Zoiets hoorde ik op de radio.
Extra probleem is CO2 uitstoot daar, dat moeten ze ook eerst terugbrengen.