Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

In Mystery-stijl op de foto

De laatste zaterdag van augustus vond Mystery Land plaats. Maar wat hebben dit festival en duiken met elkaar te maken? Cor Kuyvenhoven vertelt.

Ik krijg een mail…Thomas Tukker vraagt mij of ik hem tijdens Mystery Land wil assisteren bij een onderwatershoot. Uhh….ja natuurlijk, maar wat heeft dat met onderwater te maken?

Thomas Tukker is in het dagelijks leven modefotograaf. Maar hij heeft ook als duikinstructeur gewerkt en werkelijk duizenden duiken op zijn naam staan. Hij is zelfs de oprichter van DIR-NL en heeft dan ook het DIR-duiken in Nederland geïntroduceerd (eigenlijk is hij de eerste Nederlandse GUE-instructeur).

Thomas vertelt me dat hij via The Mothers of Art in een duiktank foto’s gaat maken op Mystery Land. Bezoekers van het evenement die het aandurven, kunnen zich onder water door Thomas laten fotograferen.

mysteryland_cor3   mysteryland_cor2

Op weg naar het terrein van Mystery Land zien we donkere wolken hangen. «Gelukkig heb ik een droogpak aan», zegt Thomas lachend. Met onze apparatuur lopen we het terrein op naar de duiktank. Allemachtig, wat een groot oppervlak! Na kennis gemaakt te hebben met The Mothers of Art kan het feest beginnen. Het droogpak gaat aan, Thomas stelt de camera in en de eerste klant meldt zich. «Ik word dit jaar 50», zegt de dappere man, «en je moet alles meegemaakt hebben.»

Het water is een graad of 17, dus wij duikers weten dat je het niet al te lang uithoudt. Gelukkig is Thomas erg bedreven met het instrueren van mensen en het maken van een foto. De ‘duikers’ hoeven dus niet al te lang in het water te blijven.

mysteryland_cor4 De reacties van nieuwsgierige bezoekers zijn erg leuk. Zeker als er even niemand in de tank zit, wordt er argwanend om de tank heen gelopen. «Maar dan word je toch nat?» hoor ik regelmatig.
Aan alles is gedacht. Je kunt zelf kleding voor in de tank uitkiezen en na afloop word je door de dames naar een kleedhokje gebracht. Er is zelfs een opmaakhoekje ingericht om jezelf weer te fatsoeneren.
Uiteindelijk worden er 20 shoots in de tank gedaan. Variërend van 1 tot 4 mensen tegelijk. Na afloop maak ik zelf ook nog wat foto’s van een rescue-dame in het zwembad van de buren.

mysteryland_cor5   mysteryland_cor6

Wat betreft Mystery Land, volgend jaar ben ik er weer maar dan als bezoeker. Na deze fantastische ervaring lijkt het mij erg leuk om me in het feestgedruis te mengen want dat heb ik helaas moeten missen.

Foto’s: Cor Kuyvenhoven

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief