Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Loodwrak en touwwrak in het Oostvoornse Meer

In het Oostvoornse Meer liggen de nodige oude wrakken. Duikreporter Bart en zijn buddy’s gaan met scooters en rebreathers kijken bij het loodwrak en het touwwrak.

Het Oostvoornse Meer was voor de afsluiting een deel van de route die de Noordzee met Rotterdam verbond. Schepen kwamen in moeilijkheden en zonken op deze locatie bij slecht weer. In deze regio zijn talloze schepen gezonken. Verschillende historische scheepswrakken uit de 17e eeuw werden ontdekt toen het meer werd aangelegd en zand werd gebaggerd.

Tegenwoordig zijn een aantal wrakken behoorlijk bekend bij duikers en relatief makkelijk te vinden. (Toch is Slag Bergeend een stek die door de aanwezigheeid van (veel) surfers en voor Nederland grote diepte niet echt geschikt is voor beginners.)

Het eerste wrak dat we zagen was het loodwrak. Het loodwrak werd gebruikt bij het vervoeren van lood. Helaas is het lood gestolen door duikers, er is geen lood meer op het wrak te vinden. Het tweede wrak dat we bezochten was het touwwrak, waarschijnlijk een schip dat gebruikt werd voor de walvisjacht.

We doken met rebreathers, trimix, decogas en onderwaterscooters (DPV’s). Het zicht is een stuk minder dan de laatste keer toen ik er afgelopen maand was. Maar uiteindelijk was het een leerzame en erg mooie duik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief