Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dick Heijboer – Duik op de Ms. Seattle

Onze nieuwe Duikreporter Dick Heijboer dook deze zomer in Noorwegen op het wrak van de MS Seattle. Lees zijn verhaal en kijk zijn film!

Locatie Kristiansand, Noorwegen

Begin dit jaar kwamen het idee op om te gaan duiken in Noorwegen. De Noorse kust staat bekend om zijn vele wrakken waaronder de Ms. Seattle en de Dornier 24. Aangezien ik (nog) geen droogpakduiker ben, moest het voor een enigzins comfortabele watertemperatuur in de zomer in het zuiden plaatsvinden. Na een zoektocht kwam ik uit bij duikcentrum One Ocean in Kristiansand. De eigenaar Carlo Golfetto spreekt goed Engels en is klantgericht.

Twee van de negen duiken die ik daar gemaakt heb, waren op het wrak Ms. Seattle. De diepte waarop het wrak ligt, varieert van 20-65 meter. Wat meteen al opviel aan de Noorse wateren is het opvallend goede zicht. Ongeveer 7 tot 20 meter. Bij de afdaling naar de Ms. Seattle zag ik dan ook vrij snel hoe groot het schip is. Dit had ik in 88 duiken nog niet eerder meegemaakt. Dat maakte wel indruk. Door het goede zicht was de verleiding erg groot om diep te duiken. Juist hierin schuilt het gevaar als je maar met een 12 liter cilinder duikt. Een 15 liter was toen niet te huur. Bovendien kom je vrij snel in deco te zitten als het allemaal te diep wordt. (38,4 en 40,3 meter gelogd). In het verleden zijn er dodelijke ongelukken gebeurd met duikers die het wrak ingingen en vast kwamen te zitten. Wrakpenetratie is sindsdien dan ook verboden. Het schip ligt geknakt schuin naar beneden en is mooi begroeid. Er is veel om langs en onderdoor te zwemmen. Ook de variatie aan vis is best groot.

Bij mijn eerste duik dook ik samen met een Nederlander die er net zijn laatste vakantiedag doorbracht. De tweede duik op de Ms. Seattle was samen met twee Noren die regelmatig in dit gebied duiken. Verder waren er nog twee Duitse tec-duikers die bij hun tweede duik tot 61 meter diep zijn geweest. Ook zij waren erg enthousiast over dit van oorsprong Duitse cargoschip.

De Noorse zuidkust is dus een aanrader als je van makkelijk begaanbare wrakken houdt en bereid bent 400 Nkr. per duik excl. duikuitrusting te betalen. Duiken vanaf de kant kan ook, zo kun je bijvoorbeeld de Dornier 24 bereiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief