Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Hoe voorkom je dat je ademautomaat bevriest?

Niet elke ademautomaten is geschikt voor duiken bij lage temperaturen. Een aantal dingen kun je doen om bevriezing en freeflow te voorkomen. We zetten ze voor je op een rij.

Scubapedia_logo

Belangrijk is dat je ademautomaat geschikt is voor gebruik in koud water. Dat geldt namelijk niet voor elke ademautomaat. Bij twijfel, check het bij je duikwinkel. Een ademautomaat die niet bedoeld is voor duiken in koud water, kan sneller bevriezen.

Gebruik je wel een ademautomaat die ‘cold water proof’ is of daarvoor zelfs is goedgekeurd, dan is dat niet per definitie een garantie dat hij niet bevriest. Maar de kans dat het gebeurt, is veel kleiner. Zelf kun je een aantal dingen doen om de kans op bevriezing van de ademautomaat (of eigenlijk de eerste trap) bij lage omgevingstemperaturen te voorkomen.

  • Adem bij een lage luchttemperatuur boven water niet uit je ademautomaat, behalve voor een enkele check of deze functioneert. Meer of diep ademhalen boven water vergroot de kans op bevriezing omdat de eerste trap niet door het water verwarmd wordt.
  • Gebruik tijdens de buddycheck slechts kort de inflator van je trimvest/wing en/of droogpak om te controleren of deze werkt.
  • Beperk de druk in je duikfles. Kies bij het vullen bijvoorbeeld voor een druk van 200 bar in plaats van 220 bar. Dan is de kans op een freeflow en daarmee ook op bevriezing veel kleiner.
  • Let op dat de ademautomaat volledig droog is voordat je de duikset in elkaar zet of gebruikt.
  • Leg bij lage temperaturen je automatenset niet al de avond voor de duik in de auto, maar bewaar deze in huis.
  • Laat de ademautomaat jaarlijks servicen. IJskristallen zetten makkelijker af op vuile of een ruwe ondergrond van aangetast materiaal.
  • Vul je duikfles bij een vertrouwd vulstation. Als de lucht in de duikfles te vochtig is, is de kans op bevriezing van de ademautomaat veel groter.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief