Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Het Duiken Gebruiken – 10 redenen om mee te doen met MOO

In een door Stichting ANEMOON uitgegeven rapport zijn recent de gegevens van 25 jaar onderwatermonitoring geanalyseerd. Om het duiken te kunnen blijven gebruiken en interessante gegevens bovenwater te halen, heeft Stichting ANEMOON waarnemers nodig. Meedoen is simpel en kan door elk duiker gedaan worden. Waarom zou je niet meedoen? 

Monitoring Project Onderwater Oever (MOO)

In 1994 is Stichting ANEMOON het Monitoring Project Onderwater Oever (MOO) gestart. Bij dit project inventariseren sportduikers goed herkenbare planten en dieren onder water. Dat doen zij op vrijwillige basis. Het doel is om veranderingen in de mariene fauna en flora van de Nederlandse kustwateren vast te stellen en kennis op te bouwen over de relaties van de soorten met elkaar en hun omgeving. Inmiddels bestaat het MOO ruim 25 jaar en ter viering van dit jubileum zijn de gegevens uit de database geanalyseerd.

Foto: Ron Offermans.

Waarnemingen doen

Het werk van Stichting ANEMOON wordt mogelijk gemaakt door de inspanning van vele waarnemers. Het aantal waarnemers neemt de afgelopen jaren echter af. In onderstaande grafiek is bijvoorbeeld te zien dat in het jaar 2000 meer dan 600 MOO-formulieren werden ingevuld. In 2014 waren dit er minder dan 200.

Informatie over het onderwaterleven van Zeeland is voor niet-duikers onzichtbaar. Dit geldt ook vaak voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen. Dit gaat onder andere over de effecten van exoten en andere nieuwkomers op de inheemse flora en fauna en over de biodiversiteit van gebieden waartoe we verplicht zijn die te beschermen, zoals de Natura2000 gebieden. Door de informatie – letterlijk – bovenwater te halen, kunnen we aanwijzen waar het mis gaat én waar het goed gaat. Zo kunnen er dus de juiste beslissingen worden genomen als het gaat om de bescherming van de Zeeuwse Delta.

Om het duiken te kunnen blijven gebruiken en interessante gegevens bovenwater te halen, blijven we ook waarnemers nodig hebben. Meedoen is simpel en kan door elk duiker gedaan worden. Waarom zou je niet meedoen?

10 redenen om mee te doen met MOO

 

  1. Je gaat met meer detail kijken naar het onderwaterleven.
  2. Je vergroot je eigen kennis.
  3. Er blijken vaak veel meer soorten te zijn dan je dacht. Zo blijf je elke duik iets verrassends tegenkomen.
  4. Je gaat zelf ook trends herkennen: je ziet bijvoorbeeld nieuwe soorten komen of ziet soorten weer verdwijnen.
  5. Je draagt bij aan het groter geheel: samen laten we de kracht van data zien. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan bewustwording en bescherming van onze onderwaternatuur.
  6. Met MOO heb je eigenlijk nooit meer een saaie duik.
  7. MOO kun je tijdens elke duik doen: in zoet water, in het Caribisch gebied, op de Noordzee.
  8. Het MOO-formulier kan dienen als het verlengde van je logboek.
  9. Je hebt wat te doen als je buddy weer eens eindeloos lang ligt te fotograferen.
  10. En laten we eerlijk zijn, het is toch leuk om te kunnen noteren dat je een zeepaardje of meer dan 10 jonge sepia’s hebt gezien!

Meer weten?

Het rapport van Stichting ANEMOON ‘Het Duiken Gebruiken 4’ is gratis te downloaden via: www.anemoon.org/duikengebruiken 
In Bijlage 4 vind je voor meer dan 160 soorten de trendgrafieken en verspreidingskaartjes in Zeeland en het Nederlandse deel van de Noordzee.

Wil je meehelpen om dit soort gegevens zichtbaar te maken? Doe mee met MOO en log je duiken via www.moo.meetnetportaal.nl 
Elke waarneming telt!

Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar anemoon@cistron.nl, kijk op www.anemoon.org of word lid van de Facebook-groep: ANEMOON MOO/LIMP/SMP

Tekst: Luna van der Loos

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief