Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Foutje bedankt

Oei, dat is balen! De batterij van de flitser is leeg. Maar even goed maakt Duikreporter Leendert een leuke duik bij Plompe Toren!

Omdat die verdomde haringvlietbrug nog wel een tijdje dicht blijft ben ik op zoek naar duikplaatsen ten westen van Zierikzee. Er zijn er 2 die ik wel ken: Burghsluis en Plompe toren. Vandaag is het hoog water dus Burghsluis valt af. Dan wordt het dus Plompe toren. Het zicht wisselt daar behoorlijk dus je moet een beetje geluk hebben. Het weer zit in ieder geval wel mee. er staat nauwelijks wind al is niet al te zonnig. Tot mijn verbazing zijn er al 3 andere duikers. Aan hun gesprekken te horen zijn ze van dezelfde (Rotterdamse?) verenging.

Ik kleed mij op mijn gemak om en pak als ik klaar ben de camera. #@$%&$3&, flitser aan laten staan na de proefopname thuis, gisteren. Die is hartstikke leeg. Balen! Toch maar onder water, ik ben hier nu toch. Ik laat de andere duikers voor gaan en als zij onder water zijn verdwenen volg ik. Nou dat zicht, ik heb natuurlijk geen referenties van eerdere duiken, valt niet tegen. Een beetje zoals bij de brug vorig week.

Wat me al meteen opvalt zijn de vele zeeanjelieren (Metridium senile) die vaak in indrukwekkende clusters bijeen staan. Ik herinner mij van vorige duiken een moddervlakte bedekt met brokkelsterren maar ik ben gelijk rechts af geslagen en hier is het landschap best wel afwisselend. Het gebruikelijke spul kruipt en zwemt rond al is dit kennelijke een populaire plek voor botervisjes (Pholis gunnellus). Van groot tot heel klein scharrelt tussen de vele oesterschelpen en anemonen.

Dan valt een zich net iets anders gedragend visje op. Het is toch grappig dat dit dit direct opvalt. Ik zie gewoon dat het geen grondeltje is en krijg al snel een vermoeden wat het wel is: een gehoornde slijmvis (Parablennius gattorugine). Als het visje even blijft zitten, zie ik het meteen. De olijke oogjes. Het koddige geweitje op zijn kop. Even verderop zit er nog een. Ze zitten meestal in een holletje maar deze 2 zwemmen vrij rond. Daarom kan ik ze goed bekijken. Toch een leuke bonus tijdens deze duik.

Duiktijd 78 minuten, watertemp.: 19 graden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief