Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Herstelde bruinvissen terug in zee

SOS Dolfijn heeft donderdag twee bruinvissen terug naar zee gebracht. Eén van de dieren is voor het eerst door de organisatie voorzien van een satellietzender, zodat  het dier de eerste maanden terug in zee gevolgd kan worden.

Eind februari werden beide bruinvissen gevonden langs de Nederlandse kust. Het mannelijke dier, dat op 23 februari werd gevonden op de Maasvlakte, kreeg de naam Martin. Het tweede dier werd vier dagen later aangetroffen op Terschelling, en heeft van de verzorgers de naam Iza gekregen. Beide dieren waren zo ziek dat ze langere tijd niet konden zwemmen. In de beginperiode van de opvang werden ze dag en nacht ondersteund in het water en verzorgd.

Iza kampte met een schimmelinfectie, een hardnekkige bacterie in de luchtwegen en een ontsteking in het lichaam. Martin, die in zijn staart was gegrepen door een grijze zeehond, was vermagerd en had een longontsteking. Inmiddels zijn beide dieren volledig hersteld.

Bron: SOS Dolfijn

Zender

SOS Dolfijn heeft in de afgelopen jaren meer dan 40 bruinvissen succesvol behandeld en teruggebracht naar zee. Voor de vrijlating van een dier wordt altijd een compleet fotopaspoort gemaakt, zodat het dier bij een nieuwe stranding herkend kan worden. Ook worden dieren voorzien van een onderhuidse chip.
Voor het eerst in het 20-jarig bestaan van SOS Dolfijn is er een satellietzender aangebracht op een bruinvis – de zender is bij bruinvis Iza geplaatst in de rugvin. Zo kan gevolgd worden of Iza zich redt. De informatie geeft ook een beeld van hoe bruinvissen de Noord- en Waddenzee gebruiken.

De dieren zijn vrijgelaten in de Noordzee. Geruime tijd waren Martin en Iza nog goed te zien wanneer ze boven water kwamen om adem te halen.

SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is het opvang- en kenniscentrum voor walvisachtigen in Noordwest-Europa. Bruinvissen en dolfijnen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren, kunnen professioneel worden opgevangen. De organisatie zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen. Middels wetenschappelijk onderzoek doet SOS Dolfijn meer kennis op over met name de bruinvis, een kleine inheemse walvissoort, wat kan helpen de bruinvispopulatie te beschermen. Deze kennis wordt ook gedeeld met het publiek via het bezoekerscentrum op het Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief