Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Herstel van schelpdierbanken werkt

Sinds 2016 wordt gewerkt aan het herstel van schelpdierbanken in de Noordzee. Uit de resultaten in een recentelijk verschenen rapport ‘Recommendations for flat oyster restoration in the North Sea’ blijkt dat het herstel ook echt werkt. Dat is natuurlijk altijd even spannend in pilot-projecten. Veel van de uitgezette oesters overleven goed en planten zich nu ook voort.

Foto: Onderwaterbeelden.nl voor WNF en ARK

Belangrijke rol van schelpdierbanken

Ze zijn van groot belang voor een gezonde Noordzee waarvan de bodem ooit voor zo’n 20% bestond uit schelpdierbanken. Helaas zijn ze door overbevissing en ziektes bijna verdwenen en daarmee gaat ook een rijk onderwaterleven verloren. Reden genoeg om te werken aan herstel.

Meer en grotere oesterbanken nodig

Voor het aanleggen van schelpdierbanken in de Noordzee werken we met de platte oester als meest geschikte soort. Om aanleg op grotere schaal mogelijk te maken, is echter meer bronmateriaal nodig. Met andere woorden: er zijn momenteel nog te weinig platte oesters om uit te zetten. Maar er wordt hard aan gewerkt:

  • Zowel in Zeeland (door Roem van Yerseke en Wageningen Marine Research) als op Texel (door NIOZ en Stichting Zeeschelp) is het gelukt om platte oesterlarfjes te kweken, tot en met het moment dat ze zich hechten aan een schelp, om uit te kunnen groeien tot een volwassen oester.
  • Er is nu (mei 2019) een eerste partij gereed in de kwekerij van Roem van Yerseke. Het gaat om een paar kuub aan oesterschelpen met aangehechte ‘baby’-oesters. Naar verwachting zal deze partij binnenkort in de Voordelta op proeflocaties geplaatst worden.

Internationale samenwerking

Binnen Europa werken meerdere partijen aan het herstel van schelpdierbanken. Van 21 tot 23 mei werden op de conferentie van de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) kennis en ervaringen uitgewisseld. Ook de resultaten van de inspanningen van ARK, Wereld Natuur Fonds en het Platte Oester Consortium in Nederland werden hier gepresenteerd. Projectleider Karel van den Wijngaard: “Het is mooi dat zoveel partijen samenkomen en kennis willen delen. Op deze manier kunnen we echt een stap zetten in het herstel van schelpdierbanken.” In het nieuwe rapport worden de lessen gedeeld die zijn opgedaan in de afgelopen drie seizoenen van aanleggen en monitoren van proeflocaties schelpdierbanken.

Waarschijnlijk zal de komende weken en maanden meer bronmateriaal gekweekt worden voor het herstel van schelpdierbanken.

LEES HET RAPPORT

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief