Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Heerlijk fotograferen in TODI

Wat doet een man op de PADI Women’s Dive Day? Duikreporter René Weterings mengde zich onder de dames voor een presentatie over onderwaterfotografie en nam ook nog de tijd voor een duik met zijn vrouw bij TODI.

In de zomer indoor duiken is misschien niet het eerste wat in je op komt, toch zijn mijn vrouw Cindy en ik naar TODI Beringen afgereisd om samen een duik te maken. Iets wat we al bijna drie jaar niet meer samen hadden gedaan!

Duikteam Nederweert had mij gevraagd of ik een presentatie wilde geven tijdens hun invulling van het jaarlijks terugkerend fenomeen van PADI, de Women’s Dive Day. Met het warme weer van de afgelopen weken zag ik daar eigenlijk een beetje tegenop om in mijn eentje dat hele eind richting Beringen te rijden. Gelukkig bedachten Cindy en ik een plannetje, namelijk weer eens samen duiken en er een gezellig dagje uit van maken. Goed idee, al zeggen we het zelf! We vertrekken op tijd, zodat we ook daadwerkelijk meteen bij de briefing van de dames konden zijn. Voorafgaand aan mijn presentatie was namelijk ruimschoots tijd voor een duik.

RENE_WETERINGS_20180721_835_TODI_PADI_Womens_Dive_day026_LOGO-68854

Duikteam Nederweert had er werkelijk alles aan gedaan om er een leuke en interessante dag van te maken, de ontvangst alleen al was top. In een zaaltje zaten de meeste dames al te wachten en al snel volgde het welkomstwoordje. Bij de balie vroegen we daarna een polsbandje en dat was onze ‘ticket to the tropics’ van die dag. Even omkleden en daarna samen met de lift naar de vierde verdieping, de zogenaamde ‘experience zone’, zoals TODI dat zo mooi heeft omschreven. Bij binnenkomst ruik je even een lichte vleug van vissen, maar dat verdwijnt al snel. We zoeken allebei een uitrusting bij elkaar en daarna dalen we samen af in het kraakheldere water van dit fantastische zoetwater aquarium.

RENE_WETERINGS_20180721_835_TODI_PADI_Womens_Dive_day099_LOGO-68854

Dit is pas mijn tweede keer bij TODI, dus ik verbaas me weer over de hoeveelheid vis die vrijwel meteen om je heen zwemt. Ongelofelijk wat een aanblik. Arowana’s cruisen net onder het water oppervlak, pacu’s cirkelen bombastisch om de objecten en overal zwemt het kleinere grut rond. Cindy heeft het ook duidelijk meteen naar haar zin en we starten een toer door deze omgebouwde indikker voor het wassen van steenkolen. Dat kun je je haast niet meer voorstellen als je om je heen kijkt. Het is natuurlijk een kunstmatig ‘landschap’, maar toch kost het me niet veel moeite om mezelf in een tropisch zoetwater meer te zien zwemmen. Soms zit er een paartje citroencyclides in een hoekje verscholen, waarschijnlijk omdat ze een nestje met eitjes hebben. De eerste keer dat ik hier was heb ik zo’n nestje gezien, maar nu zie ik geen eitjes. De citroencyclides zijn in ieder geval erg territoriaal en lijken zich niks van mij en mijn grote cameraset aan te trekken. Het mannetje (vermoed ik) lijkt me weg te willen jagen, via mijn fisheyelens zit dat er erg grappig uit en bedenk me dat het wel leuk is als Cindy in de bovenste helft van de foto in beeld komt. Dus ik sein haar om een goede positie in te nemen, gelukkig begrijpt ze meteen wat ik wil en maak wat foto’s met een leuk resultaat.

RENE_WETERINGS_20180721_835_TODI_PADI_Womens_Dive_day136_LOGO-68854

We duiken verder via het tunneltje naar de autocarrosserieën, ook hier zijn de citroencyclides overduidelijk de baas. Cindy hangt model bij deze guitige vissen en we kijken toe als er vier citroencyclides een soort battle houden op de achterklep van deze auto. Paar tegen paar zwemmen ze naar elkaar toe en lijken dan elkaars lippen even vast te houden. Ik heb geen idee wat dit gedrag betekent, maar het ziet er erg grappig uit. We duiken naar de trechter van de oude indikker, het diepste punt van TODI. Daar cirkelt een pangasius (soort meerval) rond en zwemmen er op de bodem wat zeilvin pleco’s. Cindy bekijkt de vissen op haar gemak en ik cirkel zelf ook wat rond om foto’s te maken. Je raakt hier wat dat betreft zomaar niet uit gefotografeerd met al die soorten vissen!

RENE_WETERINGS_20180721_835_TODI_PADI_Womens_Dive_day061_LOGO-68854

Na ongeveer drie kwartier seint Cindy dat ze even iets wil zeggen en gaan naar boven. We spreken af nog een klein rondje te doen en dat ik dan nog even blijf om wat foto’s van de freedivers te maken. Dat werd me gevraagd toen we boven water waren, dus dat doe ik graag. Vanaf het wateroppervlak is een touw gespannen tussen een boei en een hijsoog aan de bodem op ongeveer zeven meter. Een voor een komen de dames als freedivers naar beneden. Aan het wateroppervlak krijgen ze instructies van Monique Kooijman. Het ziet er goed en veilig uit en ik maak foto’s van de dames als ze even een paar seconden op de bodem blijven hangen. Ook Monique komt even op en neer, zodat ook zij op de foto’s komt. Als laatste willen drie dames tegelijkertijd naar beneden, zodat ze met ze drieën op de foto kunnen bij mij. Geen probleem, ik wacht geduldig af. En ja hoor, daar komen ze. Het lukt nog ook en ze blijven ook nog lang genoeg liggen om een paar foto’s te kunnen maken. Later kijken we wel of er een leuke foto tussen zit. Ik zwaai nog even naar de dames aan het oppervlak en vertrek naar een van de trappen.

RENE_WETERINGS_20180721_835_TODI_PADI_Womens_Dive_day123_LOGO-68854

Het is mooi geweest, ik moet straks nog een presentatie geven ook, dat zou ik bijna vergeten nu ik hier in deze prachtige omgeving duik. Ik geef het toe, ik was een tijd geleden sceptisch over het indoor duiken met vissen. Maar ik ben om, het is absoluut een aanrader om af en toe eens te bezoeken en te genieten van de vele vissen!

Max. diepte 8 m, temp. 24 gr.C., zicht >20 m, duiktijd 55 min.
Duik 835 (TODI Beringen, zaterdag 21-7-2018, 19.45u)

2 reacties

  1. Mooie reportage en wat een prachtige foto met die citroencichlide! Na het lezen krijg ik voor het eerst zin om daar toch ook maar eens een duikje te gaan maken!

    REAGEREN
    • Dank je Dirk! Gewoon doen, het is echt leuk ter afwisseling. Zeker als de natuur en het zicht laten afweten in Zeeland. 😉

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief