Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Hé, een zebra onder water!

Elke winter krijgen we aan de Nederlandse kust bezoek van meerdere soorten vissen. Henk den Ouden vertelt je over een vrij onbekende soort, de slakdolf.

In de winterperiode zijn er meerdere vissen die naar de ondiepere wateren langs de Nederlandse kust komen om hun eieren af te zetten. Het koude water heeft als voordeel dat de rovers van hun broedsel (zoals krabben) minder actief zijn zodat de kansen op overleven van de kroost veel groter zijn. Een nadeel is dat hun jongen zich in dit koude water minder snel kunnen ontwikkelen en het langer duurt voordat ze groot zijn. Voorbeelden zijn donderpadden, snotolven en slakdolven. De volwassen exemplaren trekken voor de gelegenheid hun paaikleed aan zodat eventuele partners hen sneller kunnen vinden/herkennen.

Minder bekend

slakdolf_2Eén van de minder bekende soorten is de slakdolf. De volwassen dieren trekken voor de paring een opvallend paaikleed aan dat kan variëren van zwart, bruin tot wit, maar de in ons land meest voorkomende soort heeft een zebraprint. Hierover schreef Ron Offermans het volgende:

«Wie de naam heeft bedacht, weet ik niet, maar de namen slakdolf en die van zijn familielid snotolf zijn even grappig als de dieren zelf. Beide zijn lompe wat onhandig aandoende vissen. De slakdolf heeft, net als de snotolf, vergroeide borstvinnen die als een soort zuignap werken en waarmee hij zich kan vastzetten aan een harde ondergrond. De slakdolf wordt ongeveer 15 cm, maar door zijn karakteristieke houding met zijn staart opgerold tegen zijn kop lijkt hij vaak kleiner. Zijn kleur is zeer variabel en kan bruin of grijs gevlekt zijn. Zeker bij jonge exemplaren kan er ook sprake zijn van een streepjespatroon.»

Weinig waarnemingen

De slakdolf wordt minder vaak waargenomen dan de snotolf. Alleen in de maanden december en januari komt de slakdolf naar ondieper water om te paren. In die periode worden ook de meeste waarnemingen gemeld. Aangenomen wordt dat de slakdolf slechts één jaar leeft en kort na de voorplanting sterft. Zeker is dat waarnemingen uit andere periodes van het jaar bijna altijd gedaan zijn op grotere diepten en dat het dan altijd om jonge exemplaren ging.

 

slakdolf_eitjes_1 slakdolf_eitjes_2

De eitjes van de slakdolf hangen in de meeste gevallen in een geweispons. Hoewel er geen sprake is van broedzorg is de slakdolf vaak in de onmiddellijke nabijheid te vinden.

Heb jij ze al gezien?

Dit jaar heb ik langs de waterkant weinig gehoord over waarnemingen van deze Zeeuwse zebra, dus ik ben benieuwd… heb jij ze dit jaar gezien?

Foto’s: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief