Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Op zoek naar het blauwtipje en de wijde mantel

Dirk en buddy Petra zijn op een missie. Ze willen het blauwtipje en de wijde mantel vinden. Duik mee in het verhaal en de film!

Afgesproken met buddy Petra Zondervan bij de Zeelandbrug. We gaan vandaag twee duiken doen. Hier het verslag van de eerste.

We hebben een duikdoel: een blauwtipje en een wijde mantel vinden. We gaan op zoek tussen de twee pijlers en dalen af naar 15 meter. Tijdens het afdalen valt het groot aantal harlekijnslakjes op, van piepklein tot eerder grotere exemplaren.

Dirk-Van-den-Bergh_20180927_harlekijnslak-71440

We komen ook enkele bruine plooislakken tegen. Onze duikdoel wordt regelmatig in de war gebracht door de sepia’s. We komen er wel zeven tegen!

Deze zakpijpen heb ik nog nooit eerder gezien:

Dirk-Van-den-Bergh_20180927_nieuwe-soort-zakpijp-71440

Na 45 minuten rond de 15 meter gezocht te hebben beginnen we aan onze opstijging. Geen blauwtipje en geen wijde mantel … Maar dan doet Petra heftig teken met haar lamp. Dat signaal ken ik: ze heeft iets bijzonders gezien. En ja hoor! Een blauwtipje!

Dirk-Van-den-Bergh_20180927_blauwtipje2-71440

We blijven er een dikke vijf minuten van genieten.

Dirk-Van-den-Bergh_20180927_blauwtipje-71440

Tijd om verder te stijgen: we moeten onze veiligheidsstop nog houden en we hebben het ondertussen wel een beetje koud gekregen. De watertemperatuur is door de koude nachten inmiddels gezakt tot 15,5° en we duiken allebei in een 7 mm natpak …

Na 58 minuten komen we mooi bij de duiktrap boven, mét blauwtipje, maar zonder wijde mantel … Tenminste: ik zag hem niet tijdens de duik, maar thuisgekomen wel op de videobeelden! Mijn focus lag op het filmen van een mooie zeeanjelier en daardoor zag ik niet dat daaronder een wijde mantel zat!

Dirk-Van-den-Bergh_20180927_zeeanjelier-en-wijde-mantel-71440

Waar we de tweede duik zouden doen was nog niet afgesproken, maar het is prachtig weer en we hebben het gezelschap van Rob en Yolanda. We besluiten om die duik ook hier te doen en verder op zoek te gaan naar de wijde mantel, maar dat is voor de volgende reportage.

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief