Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Een winterse duik in de Leemslagenplas

Datum 23 januari 2015
Locatie Leemslagenplas bij Almelo
 

j8Vrijdagmiddag geen stagebezoeken zoals gewoonlijk. Als docent op een MBO instelling bezoek ik de leerlingen op vrijdag op hun stagebedrijf. Maar vanmiddag niet. Met buddy Jan maak ik een winterduik in de Leemslagenplas bij Almelo.
Het is 2 graden boven nul. Afgelopen nacht heeft het 5 graden gevroren. Het water is inmiddels afgekoeld tot 4 graden.
Ik heb mijn camera mee. Het zicht is redelijk en er is veel vis te zien.
Meteen bij de instap op 4 m. diepte is het al raak. Een grote snoek hangt daar een halve meter boven de bodem. Hij/zij laat zich goed op de foto zetten. Het begin is al goed.
Nu door naar de grote terreinwagen op 6 m. diepte. Alleen een paar kleine baarsjes. Dan zuidwaarts naar de grote rioolbuizen. Deze zitten barstensvol met kleine baarsjes. We zwemmen er gewoon doorheen. Je bent helemaal omringd door deze visjes.
Dan dieper de plas in . Op weg naar de UK 269, de Urker viskotter, die op ruim 20 m . diepte ligt.j9
Onderweg diverse halfwasbaarzen. Ook bij het roer van de boot twee van deze baarzen. Onder de boot weer honderden kleine baarsjes. Het is de afgelopen 10 jaar nog niet voorgekomen dat er midden in de winter zoveel vis te zien was . En dan ook nog eens op deze diepte.
j3Koers noord en vervolgens weer oostwaarts naar de kant. Op 17 m. diepte weer een snoek . Niet zo groot als de eerste. Een foto is gauw gemaakt. Dan nog iets dichterbij voor een close up. Maar de snoek zwemt weg. Echter niet van mij af, maar onder mijn camera door, tussen mijn armen omhoog. Hij zit met zijn snuit bijna tegen mijn bril. Blijft even kijken en zwemt dan langzaam naar links weg.
Alles in slow motion. Het dier is absoluut niet bang.
Verder naar de kant weer scholen kleine baars. Dan komen we bij UK-je. Het kleine zusje van de UK 269. Een motorkruiser is afgelopen jaar onder veel belangstelling van publiek en pers is afgezonken. Deze boot ligt op 8 meter. Vaak zit daar ook een snoek. Dit keer echter niet. Het is daar ook wat mistig.
j8Op 5 m diepte gaan we evenwijdig aan de oever weer naar de instap. Hebben we gelijk de veiligheidsstop gehad. Na 40 minuten zijn we weer bij de instap. Ook al heb je een droogpak, het is mooi geweest. De handen zijn wat stijf van de kou.
Snel het pak uit en mijn dikke winterjas aan over mijn wolletje. Muts op en handschoenen aan. Daarna begin ik pas aan het afbouwen van mijn set.
In de auto de verwarming hoog en als ik thuis ben, ben ik inmiddels weer opgewarmd. Vanavond training in het zwembad en na afloop weer de fles vullen in ons clubhuis, op loopafstand van het zwembad.
Een leuke start van het weekend. Misschien nog ijsduiken als de vorst aanhoudt??

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief