Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Antoinette Kolman- The lionfish

Het roept soms wat tegenstrijdige reacties op: het jagen op koraalduivels, of lionfish, in het Caribisch Gebied. Antionette legt in dit duikreport uit waarom en hoe het werkt en nodigt je uit voor haar presentaties op de Duikvaker in februari!

Mijn naam is Antoinette Kolman. Ik duik sinds 2008 en heb op meerdere plekken over de wereld gedoken. Ik ben benaderd om een stuk te schrijven over mijn ervaringen als lionfish hunter. De aanleiding is over iets wat ik onlangs had ik geplaatst op facebook, dit maakte een aantal negatieve reacties los bij een aantal mensen. Gelukkig waren er ook genoeg mensen die er wel positief in stonden.
Met dit duikreport hoop ik wat meer informatie te kunnen bieden en dat mensen toch een wat andere blik krijgen op de lionfish hunten. Want hoe dan ook ben ik trots dat ik een lionfish hunter ben en zal ik zeker me hiervoor inzetten. Waarom zal ik hieronder uitleggen.
Als eerst; hoe ben ik in aanraking gekomen met lionfish hunten? Ik woonde op Aruba en leerde kennis maken met Aruba reef care. Ik heb me verdiept en zag hoeveel schade de lion fish aanrichtte. In het begin was ik ook best sceptisch. Het is een mooie vis om te zien en ik ben een duiker om te genieten van het onderwater leven en niet om de vissen dood te maken.c1
Door de goede begeleiding en informatie leerde ik meer over de vis. Zodoende dat ik mee ben gegaan om te jagen en het klinkt misschien voor sommige erg maar eenmaal besmet met jagen wil je meer. Hier kom ik later nog op terug. Ik heb voornamelijk positieve ervaringen hier meegemaakt van zowel toeristen als van andere duikers. Niet de reacties die hier in NL los zijn gekomen. Misschien is het voor vele kennistekort en/of te ver van mijn bed show.

c3De lionfish komt oorspronkelijk in de Indische en grote oceaan voor. Door een orkaan bij Florida is een groot aquarium verwoest en zijn de vissen in de oceaan terecht gekomen. Ook al waren het er maar zes, hebben deze voor een ware plaag in oa de Caribische oceaan gezorgd. Het nadeel is dat ze geen natuurlijke vijanden hebben en vele kleine vissen eten. Dus ze eten de reef leeg wat vanzelfsprekend slecht is voor het eco systeem. Daarnaast is hun voortplantingsproces snel en veel. 15.000-30.000 eieren per vier dagen. Dat houdt in als wij als mens geen weerstand bieden er straks geen onderwater leven meer is gezien het eco systeem totaal is vernietigd. Op de afbeelding is te zien wat het verloop van de lionfish is en hoe snel de plaag zich verspreid. De andere vissen eten de lionfish niet, hier is de reden nog onduidelijk van. Wel kan ik zeggen uit eigen ervaring dat eenmaal de vis aan je speer is een murene hem ineens wel wilt eten! Het vergif van stekels zijn na verwijderen en/of frituren totaal niet meer schadelijk voor de mens.
Wat we doen als lionfish hunter is zo veel mogelijk lionfish vangen en deze gebruiken voor eigen consumptie of te verkopen aan de restaurants. Op Aruba verzamelen we na de duik in de ‘fishermanshut’. Hier wegen we de vis en meten we de grootste vis. Toeristen komen vanzelf kijken en krijgen de juiste voorlichting. De jeugd van Aruba proberen we ook te betrekken bij het vangen van de lionfish door verschillende projecten die vanuit Aruba reef Care komen.
We zijn er druk mee bezig en zeker met succes de lionfish op het menu te krijgen. Mensen kennis te laten maken met de lionfish is het grootste doel van de stichting. Gelukkig zien we de populatie af nemen maar dat neemt weg dat we dan rustig achterover kunnen zitten. Integendeel, het is een harde strijd die aanhoudt. De vis kan op vele verschillende manieren bereid worden en er is zelfs een heus lionfish kookboek uitgegeven!

c5Mochten jullie op vakantie gaan naar het Caribisch gebied zoek een duikschool op waar je lionfish kan jagen. Ervaar het gevoel en lever een bijdrage aan het beschermen van onze mooie riffen.
Nogmaals, de vis hoort hier niet thuis en is een plaag! Dat is het allerbelangrijkste wat ik jullie mee wil geven. Wij jagen alleen op de lion fish en niet op andere vissen.

Als laatste wil ik iedereen uitnodigen voor de presentatie die ik 2x per dag ga geven op de Duikvaker in februari 2016. Hierin kunnen vragen gesteld worden en word er nog meer ingegaan op de lionfish dan dat ik nu heb gedaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief