Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Leden van Galathea volgen Specialisatie Onderwaterbiologie

Vier leden van Galathea gaan naar Zeeland om meer te leren over het onderwaterleven in Zeeland. Duikreporter Harry maakte een filmpje. Kijk!

Datum 4-6 september
Locatie Zeeland Oosterschelde

Nico , Mathilde , Mattijs en ondergetekende zijn van 4 tot 6 september in Zeeland geweest voor de specialisatie OW biologie. Ik had dit brevet al. De andere drie krijgen het binnenkort.
Lange dagen, slecht weer maar wel interessante lezingen en mooie duiken. Al konden we niet overal duiken vanwege de wind.
Het zicht was op de plekken waar we gedoken hebben wel redelijk. Meerdere duiken in de luwte bij Zijpe. (Zoetersbout en Goudszwaardweg).
Op vrijdag 4 september hebben we al 2 duiken gemaakt in de Grevelingen.
Om 20.00 uur begon de eerste lezing. Behalve wij vieren waren er nog 4 cursisten, waaronder een stel uit België. Deze lezing duurde tot elf uur. Het ging over de taxonomie van het onderwaterleven. Dat is een moeilijk woord voor de indeling in verschillende soorten dieren en planten. Bv. De geleedpotigen, de wormen , de gewervelden etc.

Mooie foto’s en duidelijke uitleg. Daarna een pilsje of wat anders. De volgende dag na het ontbijt weer een lezing en daarna een duik bij het koepeltje. Daar was minder golfslag vanwege de wind en we konden schuilen onder het viaduct. Want het regende continu en niet zachtjes. Ook hebben we daar geluncht.

Daarna door naar de Oosterschelde. We wilden duiken bij Zierikzee (Levensstrijd) maar dat stond vol in de wind, dus gingen we naar Goudszwaard ( naast Zoetersbout) .Het was laag water. Het blijkt dat daar andere dieren voorkomen dan in de Grevelingen omdat de omgeving anders is. Daar heb je stromend water en getijdeverschil. Sommigen dieren (bv anemonen) hebben stromend water nodig zodat er voldoende plankton voorbij komt drijven om te kunnen vangen en opeten.
’s Avonds nabespreking van de duik en een nieuwe lezing. Aan het eind van de avond een determinatiepracticum. Ook was er plankton te bekijken onder de microscoop. Sommigen gingen hiermee door tot na middernacht.

Op zondag de laatste duik en in de middag de powerpointpresentaties over een diersoort, die we in groepjes thuis al hadden gemaakt.
Na het betalen van alle kosten gingen we om 15.15 uur weer richting Twente. Een vermoeiend , maar leerzaam en gezellig weekend.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief