Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Haaien, manta’s, stroming en meer | Malediven

Met een liveaboard cruisen door de Malediven. Voor Linda Ferwerda de ultieme manier om de eilandengroep te ontdekken en te duiken op de mooiste plekken.

De Malediven… de meeste mensen denken aan witte stranden, groene palmbomen en azuurblauw water. Ik ook, maar pas in tweede instantie. Voor mij zijn de Malediven synoniem voor duiken met haaien en manta’s, en dan het liefst met een live-aboard die me naar de mooiste duikplaatsen brengt.

Welkom in mijn wereld

Ik daal af op Lankan, ook wel Manta Point genoemd, mijn ogen gericht op het rif ver onder mij, waar het poetsstation zich bevindt. Vanuit mijn ooghoeken zie ik iets bewegen. Een schim. Als hij dichterbij komt, zie ik de manta, de eerste van deze trip. Hij ziet mij ook (ten minste dat denk ik) en komt recht op me af. Ik blijf hangen en kijk gebiologeerd toe. Sierlijk zweeft het dier vlak over mijn hoofd verder. Hij kwam even langs… alsof hij wil zeggen: Welkom in mijn wereld.

Foto: Aleksei Alekhin/Shutterstock

En zijn (of is het haar) wereld is het eilandenrijk van de Malediven. Zesentwintig atollen en 1190 koraaleilanden, al kan het er soms een meer of minder zijn. Onmogelijk dus om de Malediven in één week helemaal te ‘doen’. De Orca, de live-aboard waar ik deze week op verblijf, heeft voor deze trip gekozen voor het Baa- en Lhaviyani-atol, vanaf hoofdstad Male gezien zo’n 100 kilometer naar het noorden. Een flink eind varen over een berucht stukje Indische Oceaan (het kan er spoken!), maar het fijne is dat we onderweg ook kunnen duiken.

Afgerichte roggen

De trip begint al goed, koud uit het vliegtuig maken we bij het ‘luchthaven’-eiland Hulhumalé een duik. Dit is de plek waar de Maledivische vissers hun visafval overboord kieperen. De pijlstaartroggen weten het, ze zijn inmiddels zo geconditioneerd dat ze naar boven schieten zodra er iets in het water valt… zelfs als dat duikers zijn. Een colonne van tientallen pijlstaartroggen zwemt naar het wateroppervlak terwijl ik me een weg naar beneden probeer te banen. Ik blijf maar hangen en laat de dieren rustig passeren, ik kom liever niet in aanraking met hun stekel. Eenmaal op de bodem is het een tafereel dat zich meerdere malen herhaalt. Tussen de roggen zien we hier en daar een gitaarrog, een tijgerhaai en een andere groep ziet zelfs een hamerhaai… En dan zeggen ze dat het alleen nog maar beter wordt!

Up north

Eenmaal in het noorden zijn de verwachtingen hoog gespannen. De Orca ligt letterlijk naast Hanifaru Bay, de beschermde turkoois gekleurde baai waar in september de manta’s en walvishaaien in grote getalen naar toe trekken.  Natuurlijk heb ook ik mijn hoop erop gevestigd dat ik in deze baai mag snorkelen tussen honderden manta’s en hier en daar een walvishaai die naast me opduikt. De kans is klein, maar aanwezig. Er is maar één ingang voor de dieren en die wordt bewaakt door rangers.

Maar we gaan niet zitten wachten. Het Baa-atol heeft meer te bieden. De boot blijft liggen en wij gaan het atol onder water verkennen.

Veel duiken… en slapen

You love it or you hate it! Niet iedereen vindt het leuk als er tijdens de vakantie om 6 uur ‘s ochtends op de deur van de hut wordt geklopt. Maar dat is wél typerend voor een safari in de Malediven. Oké, mijn eerste reactie is een diepe zucht, maar als ik 5 minuten aan dek kom met een kop koffie en biskwietje als pré-ontbijt en over het turkooisblauwe water staar, denk ik alleen nog maar: ‘heerlijk!’ En denk niet dat iemand slaaptekort heeft, want het dagschema is duiken, eten, slapen – repeat!

Plons!

We duiken in drie groepen, elk met een eigen gids, elk in zijn eigen tempo. Zodra een van de gidsen de stroming heeft gecheckt, plonsen de duikers het water in vanaf de dhoni waar iedereen zijn vaste plek heeft bij zijn eigen spullen. Rustig dalen we met onze groep af, het rif is al vanaf de oppervlakte te zien. En elke duik is het weer spannend wat we zullen aantreffen. Zouden de manta’s op het poetsstation zijn? Komen we haaien tegen? We zien het allemaal.

We hangen rond poetsstations waar de manta’s af en aan zwemmen om zich te laten ontdoen van parasieten. We zien de haaien langs de drop-off zwemmen. En dan heb ik het nog niet over de vele schildpadden die onverstoorbaar eten en dan voor een hap lucht in alle rust naar het wateroppervlak gaan. Vissen zwemmen in grote scholen door het blauw of baden in de zon boven de koraaltuinen. Her en der steekt een murene zijn kop uit een holletje, ontbloot zijn prachtige rij met scherpe tandjes en gaapt een beetje. Wat een leven!

De clownvisjes in hun anemonen vervelen nooit – ze zijn zo leuk. Ik vraag me af of ze überhaupt wel eens stil zitten. Ze schieten alle kanten op in en rond hun anemoon. Het lijkt wel of er een magneet in die anemonen zit, ik ‘moet’ er gewoon altijd kijken.

Knallen

Hoe leuk elke duik ook is, voor mij persoonlijk knallen de kanaalduiken er toch uit. De spanning, de stroming, wat zwemt er? Zeker het Lhaviyani-atol staat bekend om zijn kanalen. De duikstek Kuredu Express heet niet voor niets Express, het kan er flink kachelen. In het kanaal met zijn terrasvormige drop-offs zwemmen de enorme scholen met horsmakrelen, de barracuda’s en de haaien door elkaar heen. Daartussendoor nog een Napoleon met een pruilmond en de rifhaaien. Als wij er duiken, is de stroming niet heel sterk, we hebben alle tijd om rustig te gaan ‘hangen’ met of zonder rifhaak. Aan het einde van de duik zwemmen we over koraaltuinen die baden in een zee van licht. De zon zorgt voor een mystieke sfeer. Zo’n duik heeft voor mij echt alles, het is genieten van de eerste tot de laatste minuut.

Maar de echte highlight van deze trip voor mij is de duik op KFFC – Kahlifushifaru Corner vlakbij ’s werelds beroemdste onderwaterrestaurant. Wat een duik! De ene adrenalinekick na de andere. Ik zie alleen maar blauw met grote en kleine rifhaaien, scholen met horsmakrelen, de zilverkleurige lichamen van de barracuda’s, de adelaarsroggen die voorbij zweven, en een groep manta’s die als het ware over de bodem kruipt. Als we na een uur in het blauw weer opstijgen, beleef ik de duik opnieuw als een film…

Drie highlights van de trip!

Met stip op één: de kok!
Hoe krijgt de man uit Sri Lanka het voor elkaar om in dat kombuis zulk heerlijk en gevarieerd eten te bereiden. Vis, vlees of vegetarisch, het is er allemaal. En zelfs als op een bepaald moment de zee even wat ruwer is, kookt hij de sterren van de hemel.

Walvishaai achter de boot!
Whaleshark, whaleshark… het is avond, sommigen zijn al vertrokken naar de hut als de kreet luid klinkt. Binnen no time is iedereen op het achterdek, worden de grote lampen aangezet en zien we hoe een walvishaai op het licht én het plankton afkomt. Je blijft kijken!

De variatie aan duiken
De trip heeft voor iedereen wat wils, maar ervaring is wel gewenst. De variatie is groot – van relaxte duiken op thila’s tot de stromingsduiken in het kanaal en zelfs wrakduiken. En voor wie niet duikt, of een duik wil overslaan, ook snorkelend valt er veel te zien.

De Orca

De Orca is een 33 meter lang schip met drie dekken. Er is plek voor 24 duikers in totaal 11 hutten met airco en een eigen badkamer, een deel benedendeks en enkele op het ‘upper deck’. Op het middelste dek is een grote lounge, waar ook de kapitein aan het roer staat. Op het achterdek staat een lange tafel voor de maaltijden. Natuurlijk… ook een zonnedek ontbreekt niet.

Het duiken gebeurt vanaf de ‘dhoni’, de bijboot. Al je duikmaterialen liggen en hangen daar, en de dhoni brengt je vanaf de Orca naar de duikstekken rondom. Aan boord van de dhoni worden ook de flessen met lucht of indien gewenst nitrox gevuld… buiten het bereik van jouw oren.

Drie duikgidsen op het maximale aantal gasten van 24 begeleiden de duiken en brengen je naar de beste plekken om het onderwaterleven te zien. Belangrijk is wel dat je ervaring hebt, ook met stroming want die kan pittig zijn.

De Orca vaart het hele jaar door verschillende routes: het noorden, het midden en het zuiden van de Malediven. Het schip is te vinden waar in het desbetreffende seizoen het duiken op z’n best is.

Deze trip werd verzorgd door:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief