Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Haaien in Costa Rica opnieuw in gevaar

Milieugroepen zijn woedend over de nieuwe overeenkomsten tussen de Costa Ricaanse overheid en de visserij-industrie. De natuurorganisaties vrezen dat met deze afspraken de bescherming van bedreigde haaiensoorten zal worden teruggedraaid. Dit meldt PiepVandaag.nl.

De regering van Costa Rica wil met de nieuwe maatregelen garanderen dat de lokale vissers kunnen leven van hun beroep. Volgens een brief waarin de overeenkomsten genoemd worden, zal de overheid niet langer maatregelen ondersteunen die de commerciële visvangst in de weg staan. Randall Arauz, voorzitter van natuurorganisatie Pretoma, vreest dat dat zijn organisatie deze maatregelen het werk op het gebied van oceaanbehoud in de toekomst ernstig zal belemmeren.

Ernstige achteruitgang
De overheid heeft ook beloofd de vangst-eisen opnieuw te gaan onderzoeken. Deze quota waren juist ingesteld om vispopulaties te beschermen. Ook de nu nog verboden garnalen trawlvisserij staat daarmee opnieuw ter discussie. Deze visserij werd in 2013 verboden omdat het ernstige schade veroorzaakt aan de oceaan en omgeving. Voordat deze nieuwe overeenkomsten zich aandienden werd Costa Rica beschouwd als wereldleider in het behoud van de oceaan in het algemeen en de bescherming van haaien in het bijzonder.

Populair haaienvlees
De belangrijkste kwestie, volgens natuurorganisaties, is de groeiende populariteit van haaienvlees op de lokale markt, die haaien waardevoller voor lokale vissers heeft gemaakt. In het verleden werden haaien in de eerste plaats voor hun vinnen gevangen. Voor de vinnen werden hoge prijzen betaald op de Aziatische markten als gevolg van de populariteit van haaienvinnensoep, beschouwd als een delicatesse. Maar inmiddels zijn lokale consumenten gewend aan de smaak van haaienvlees en dus wordt haai in zijn geheel verkocht en gebruikt.

Ga voor het hele artikel naar PiepVandaag.nl

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief