Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

De grote zeedieren van de Malediven

Aan groot leven geen gebrek in de wateren van de Malediven. Wat te denken van deze dieren?

Manta’s

Manta’s zijn de vliegende tapijten van de zee. En er zijn verschillende locaties in de Malediven waar manta’s tot de vast bewoners behoren. Manta’s laten zich graag poetsen op een poetsstation met poetsvissen en zullen hier langzaam overeen zweven en hun beurt afwachten terwijl ze rustig rondjes zwemmen. Wil je de manta’s goed kunnen bekijken? Beweeg dan zo rustig mogelijk of probeer stil te hangen en vooral rustig uit te ademen. Dan zullen de manta’s zich weinig van je aantrekken en rustig over je heen zweven.

Schildpadden

Rond de verschillende eilanden en riffen van de Malediven kun je maar liefst vijf van de zeven bestaande soorten zeeschildpadden spotten. Vooral de groene schildpad en de karetschildpad worden veel door duikers gezien. Maar ook de onechte karetschildpad, de kleinere Olive Ridley zeeschildpad en de lederschildpad worden waargenomen. Weet je dat geen van deze schildpadden echt tanden heeft? Ze hebben allemaal een snavelachtige bek en eten (afhankelijk van de soort) vooral kwallen, sponzen algen en zeegras.

Haaien

Er komen wel 26 soorten haaien voor op de Malediven. Ben je geen fan van haaien? Onthoud dan dat mensen echt niet op hun menu staan! De meest voorkomende haaien zijn de zwartpuntrifhaai, witpuntrifhaai en de grijze rifhaai. Dit zijn de relatief kleine soorten met een maximumlengte van twee meter. Maar ook hamerhaaien, verpleegsterhaaien en witpunthaaien worden veel gezien.

Walvishaaien

En dan is er natuurlijk nog de walvishaai. Met een gemiddelde lengte van 8 meter en een maximumlengte van 15 meter is de walvishaai een vriendelijke reus. De walvishaai eet door zeewater te filteren. Hij kan tot wel 6000 liter water per uur filteren. Plankton, krill en kleine vissen blijven hangen in de kieuwen, terwijl het water er weer uit stroomt.

Dolfijnen

Dolfijnen zijn voor veel duikers en snorkelaars favoriete dieren en ook deze publiekslievelingen zijn te vinden in de Malediven. Tijdens een boottocht zwemmen ze graag mee op de golven van de boot en het is zeker niet ongewoon om onder water een bezoekje van deze nieuwsgierige dieren te krijgen.

Meer Malediven...

Onze speciale Malediven-pagina met info, verhalen, foto’s en duikreports
Tips voor duiken in de Malediven
En heel praktisch voor de Malediven: Tips voor een negatieve afdaling

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief