Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Greenpeace vertrokken voor onderzoek

De Arctic Sunrise van Greenpeace is richting Noordzee vertrokken om het onderwaterleven in een stukje Nederland te onderzoeken, waarover eerder veel ophef is ontstaan: de Klaverbank.

De organisatie legde er in 2011 grote keien op de bodem om het vissers moeilijk te maken nog langer te vissen in dit op papier beschermde gebied. Dit was tegen het zere been van de visserijsector en het ministerie. De rechtszaak die de overheid tegen Greenpeace aanspande, werd verloren.

Samen met wetenschappers en een groep duikers van de organisatie Ghost Fishing keert Greenpeace nu terug naar de stenen om te onderzoeken hoe de omgeving er intussen uit ziet. Zeeleven kan op een harde ondergrond goed groeien en vissen kunnen zich in deze beschermde omgeving voortplanten.

De Klaverbank ligt zo’n 160 km ten noordwesten van Den Helder. Vanwege de bijzondere eigenschappen is de Klaverbank door de overheid uitgeroepen tot Natura2000-gebied. In de praktijk stelt deze beschermde status echter weinig voor. De maatregelen, die slechts voor delen van het gebied zijn vastgesteld, zijn nog steeds niet ingevoerd. Bodemsleepnetten worden er nog altijd gebruikt, met als resultaat dat het leven in één keer wordt verwoest.

Het Greenpeace-actieschip Arctic Sunrise is de basis voor het onderzoek dat ruim een week duurt. Het schip is uitgerust met een sonar en onderwatercamera, om ook het effect van vissersschepen op de zeebodem in kaart te kunnen brengen. Greenpeace sluit niet uit dat er organismen worden gevonden waarvan niemand wist dat ze in de Nederlandse Noordzee voorkomen.

Links

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief