Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koraalrif Belize blijft op lijst ‘Werelderfgoed in Gevaar’

Het op één na grootste koraalrif ter wereld bij Belize blijft op de speciale lijst van ‘Werelderfgoed in Gevaar‘. WNF juicht het toe dat UNESCO’s Werelderfgoedcomité aandringt op betere bescherming van dit bijzondere natuurgebied.

Belize_Barrièrerif_Brandan Cole
Het barrièrerif van Belize staat nog steeds onder grote druk door olie-exploratie activiteiten, kustbebouwing en vervuiling. De overheid van Belize heeft weliswaar beloofd de exploratie van olie te verbieden, maar het comité vindt dat dit bij wet geregeld moet worden.

Olielek
Het is een belangrijk signaal dat een speciale monitoring commissie de stappen van de overheid nauwgezet gaat volgen. Nadia Bood, rifexpert van WNF: ”Dit besluit is een stapje in de goede richting. Er moet nog wel veel gebeuren voordat we de toekomst van dit uitzonderlijke rif zowel voor mens als dier hebben veiliggesteld.” Een olielek bij Belize zou volgens WNF desastreus zijn voor het leven in het rif en het zou ook nog eens de doodsteek kunnen zijn voor de nationale economie. “We moeten de lange termijn in de gaten houden en dat kan alleen door duurzame ontwikkeling en niet met fossiele brandstoffen”, aldus Bood. WNF roept op tot een totaal verbod van offshore oliewinning. Zo’n 190.000 mensen, de helft van de inwoners van Belize, zijn voor hun broodwinning afhankelijk van het rif.

Helft werelderfgoed bedreigd

Uit een eerder rapport bleek dat bijna de helft van alle UNESCO-werelderfgoed natuurgebieden in gevaar is door industriële activiteiten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief