Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Great Barrier Reef gaat steeds verder achteruit

Ernstige coral bleaching in opeenvolgende jaren heeft twee derde van het Great Barrier Reef beschadigd. Luchtfoto’s van het beroemde koraalrif in de Koraalzee ten noordoosten van Australië wijzen dat uit. 

GreatBarrierReef_2017_VlassoffCayVolgens wetenschappers tast de verbleking het koraalrif over een gebied van 1500 kilometer aan. Op steeds meer plekken in het barrièrerif ziet men ‘coral bleaching’. Door het verdwijnen van algen verliest steenkoraal zijn kleur.De wetenschap wijt het fenomeen aan klimaatverandering. Door de steeds vaker voorkomende koraalverbleking in kortere tijd heeft het aangetaste koraal onvoldoende tijd om te herstellen.

Professor Terry Hughes van de James Cook University luidt de noodklok. «De laatste jaren komt koraalverbleking steeds vaker voor. Hoe sneller we actie ondernemen tegen broeikasgassen en fossiele brandstoffen, hoe beter het is.»

Het Great Barrier Reef staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst. De Verenigde Naties noemt het koraalrif het rif met biologisch gezien de grootste diversiteit ter wereld en met enorme wetenschappelijke waarde.

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *