Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Gino Meskens: “Ik heb veel zin in Cuba”

Vlak voor zijn vertrek naar het WK Onderwaterfotografie spraken wij met Gino Meskens, die namens België naar Cuba gaat. Over wie hij is, zijn fotoapparatuur en zijn verwachtingen.

Gino woont in het Belgische plaatsje Waasland. In het dagelijkse leven is hij chauffeur in de haven van Antwerpen. “Ik gebruik daar alles wat wielen heeft om de containers op de juiste plaats te krijgen”, aldus Gino.
Als Gino maar even tijd over heeft, duikt hij, soms in de Put van Ekeren in Muisbroek maar het liefst in Zeeland. Zo’n 75 duiken per jaar. “Als we in Zeeland zijn, duiken we veelal in de Grevelingen bij Scharendijke, den Osse of bij Dreischor, maar ook regelmatig in de Oosterschelde bij de Zeelandbrug of de Bergse Diepsluis. Egypte is ook prettig hoor en Indonesië is helemaal fantastisch.” Zijn vrouw Claudia is zijn buddy en model bij het fotograferen, maar zij is daarnaast ook nog eens een superspotter – bijzonder handig voor een fotograaf.

Nelosfestival-DSC_5380

 

Apparatuur

In 2008 is hij gestart met fotograferen, toen nog met een compactcamera. Tegenwoordig is dat een Nikon D300 spiegelreflex in een Hugyfot behuizing met flitsers van Sea&Sea. Gino houdt vooral van macrofotografie, maar krijgt steeds meer plezier in het maken van groothoekopnames. Als er nieuwe technieken zijn, vindt hij het leuk om hiermee te experimenteren en zo nodig zelf de benodigde hulpmiddelen in elkaar te knutselen.
Als we vragen over welke foto’s Gino heel tevreden is, dan komen er zeer fraaie foto’s van een groothoekopname met een model onder een steiger tevoorschijn en een macro-opname van een vlokreeftje op een kwal. “Ik hoop ooit nog eens een hele fraaie groothoekopname te trekken van een walvishaai, want die heb ik nog nooit gezien.”

Zeeandflitsen_2012-_DSC_9512

Zeelandflitsen_2012-DSC_9256

 

 

 

Wedstrijden

Gino mag namens NELOS naar het CMAS WK Onerwaterfotografie in Cuba. Als Belgische fotograaf kun je op de wedstrijden die NELOS organiseert gedurende de periode van twee jaar, punten halen. Dat kan bijvoorbeeld bij het NELOS Festival en de Zeeland- en Zoetwaterflitsen. Wie de meeste podiumplaatsen en punten behaalt, mag België vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap. Aangezien België twee bonden kent (voor de Vlamingen en de Walen) die aangesloten zijn bij het CMAS, krijgt namens de NELOS één fotograaf deze eer. Gino vindt het een eer dat juist hij in Cuba mag meedoen. Naast de ervaring die hij in Belgische wedstrijden heeft opgedaan, heeft Gino ook deelgenomen aan het Open Nederlandse Kampioenschap. Vanuit die wedstrijdervaring weet hij hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden. In België en Nederland doet hij dat door vlak voor de wedstrijden proefduiken te maken. Dat is ook zijn plan voor Cuba.

Zeelandflitsen_2011_DSC_3682b

 

Cuba

“Voor Cuba heb ik er allereerst voor gezorgd dat mijn materiaal goed in orde is en heb ik alle instelmogelijkheden nog eens een extra keer goed doorgenomen. Aan de apparatuur mag het niet liggen.” De aanloop naar Cuba is tot dusver niet heel soepel verlopen. gino___claudiaVanuit de organisatie is er de nodige onduidelijkheid geweest rondom tickets en dergelijke. Inmiddels is alles geregeld. Op 1 april vliegt Gino naar Cuba. Hij zit op dezelfde vlucht als Henny Blokvoort (één van de twee Nederlandse deelnemers) en zijn assistent/model Stella Huiskamp, die ook wat extra oefenduiken willen maken. “Ik kijk ernaar uit om samen met ons Belgische team en het Nederlandse team veel plezier te beleven. Dat is ook de gouden tip die ik van Daan Delbare heb gekregen die in 2011 voor België meedeed. Zorg voor een goede voorbereiding maar ga vooral ook genieten van het duiken en het kampioenschap, was zijn boodschap! En dat gaan we doen!”

Foto’s: Gino Meskens

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief