Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Gery Beeckmans | WK Onderwaterfilm 2023

Van 9 tot en met 14 oktober is het WK Onderwaterfotografie en -film op Cuba. Ook Nederland en België zijn vertegenwoordigd. Gery Beeckmans doet mee voor België.

Gery Beeckmans

Onderwaterfilmer Gery Beeckmans is de oude rot in het gezelschap. Al zesmaal deed hij namens België mee aan EK’s en WK’s. “Maar dit wordt mijn laatste. De leeftijd begint te spelen voor deze drukke en stressvolle wedstrijden.”

Hij moet het doen zonder eigen assistent. “De twee die ik mee wilde nemen, kunnen beiden niet om uiteenlopende redenen.” Zomaar iemand meenemen erkt niet omdat je blindelings op je assistent/buddy moet kunnen vertrouwen. “Hij of zij moet rust brengen en begrijpen wanneer je mag en kan gestoord worden.” En dus zal Gery het doen met alleen een buddy die door de organisatie op Cuba wordt aangewezen en die alleen de technische aspecten van de duik in de gaten zal houden – verder mag deze buddy niets, anders volgt diskwalificatie.

Ook in de voorbereiding was Gery op zichzelf aangewezen. “Voor dit WK kreeg ik van mijn partner Arjette en van het werk carte blanche en voor het eerst ga ik dan ook een week op voorhand om me ter plaatse verder voor te bereiden. Voorlopig liggen de kaarten gunstig, de voorbereiding ter plaatse, de diepte van de duikstekken (ondiep) en vooral de mensen rond mij.” Hij kijkt dan ook uit naar de ontmoetingen met vele vrienden en collega’s die hij leerde kennen tijdens eerdere kampioenschappen. “Enkele vriendschappen gaan verder dan de wedstrijden en zijn mogelijk zelfs belangrijker dan een medaille.”

In Gery’s voorbereiding ging vooral veel tijd zitten – kennis van het materiaal, camer keuze, uittesten hoe ver je de camera kan pushen en wat je kan doen met de belichting. Het montageprogramma, muziek, scenario en voice-over. Overal is over nagedacht. Gery mag op Cuba, voor hem de eerste keer in Caraïbisch water, drie films maken: de lange film, de documentaire en de onbewerkte film. “Dat betekent op voorhand een scenario, voice-over en muziek kiezen.”

Trots op…

“Mijn leukste film blijft de film met de zeemeermin – De sage van Westenschouwen, een totaal werk van een geweldig team vrienden, met mijn beste model en motivator ooit in de hoofdrol:  Marloes Otten. En ja ook die kaart ligt goed voor Cuba want Marloes is deel van het NL-team. Wie weet brengt ze me ook daar geluk.”

Favoriete duikstek in B/NL

“Het zal niemand verbazen dat mijn favo plek, trainingsplek en duikstek in NL ligt: Meeuwenstein, Den Osse is dit reeds jaren. Veel variatie en onderwerpen, makkelijk toegankelijk en altijd wel een kennis in de buurt.”

Favoriete duikstek in buitenland

“Spanje is voor mij een ideale bestemming – Tamariu bij het huisrif van Stolli’s Duikcentrum. Maar ook Schotland, waar we bij Eyemouth voor de zeehonden en slakken duiken bij Ian en Jim Easingwood van Marine Quest.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief