Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Brenda de Vries | WK Onderwaterfotografie 2023

Van 9 tot en met 14 oktober is het WK Onderwaterfotografie en -film op Cuba. Ook Nederland en België zijn vertegenwoordigd. Brenda de Vries doet mee voor Nederland.

Brenda de Vries

Onderwaterfotograaf Brenda de Vries gaat samen met Marloes van Bracht naar Cuba voor Nederland. Ze kennen elkaar van het ONK-team waar Brenda coach was. “Het klikte tussen ons en we hadden veel contact.  Ik heb tegen haar wel uitgesproken dat ik hoopte ooit naar een EK of WK te mogen, waarop zij zei ‘als je gaat, wil ik wel mee’. En dat gebeurt nu dus!”

Voor beiden is Cuba nieuw, ze weten dus niet wat hun te wachten staat. “Ik hoor dat de sfeer altijd erg goed is op eenEK of WK, dus dat willen we zeker gaan proeven. Qua duiken lijkt de duikstek met het wrak me mooi. Het ligt wel wat dieper en er gelden strenge regels voor diepte, nultijd, maximale duiktijd en minimale druk – dat zal we meer stress geven dan een normale duik.”

De voorbereiding van Brenda en Marloes bestond vooral uit veel duiken en fotograferen – wel los van elkaar want ze wonen een eindje uit elkaar. “Maar laatst hebben we een dag samen gedoken om beter op elkaar ingespeeld te raken.” Ook op Cuba zullen ze voorafgaand aan het WK nog de nodige trainingsduiken maken. “Hoe we de modelfoto op Cuba gaan maken, hebben we besproken. Maar of het lukt zoals bedacht is natuurlijk afwachten.”

Favoriete duikstek in Nederland

“In Nederland duik ik veel in Ruinerwold. Dat is niet meteen de allermooiste stek, maar wel een stek die het dichtste bij is en waar nog iets te zien is. Normaal vind ik Vinkeveen ook wel mooi en ook de Beldert is geen verkeerde stek. Eigenlijk overal waar je een beetje zicht hebt en je je hoofd onder water kunt steken, vind ik prima.”

Favoriete duikstek in buitenland

“In het buitenland hou ik van grotduiken, zoals in de Lot regio in Frankrijk en rond Tulum in Mexico. Beide zijn totaal niet te vergelijken, maar als ik moet kiezen, dan vind ik de Marchepied in Frankrijk toch wel een hele mooie grot, evenals Dos Pisos of Monkey Dust in Mexico. Ook het wrak van de SS Vis in Kroatie vind ik erg mooi… en een mooi rif is ook niet verkeerd.”

Trots op…

“Een foto waar ik blij mee ben, is een foto met een verhaal, zoals deze. We gingen een duik maken op de U455, een wrak tussen de 92 en 118 meter diepte in Italië. Het was de eerste keer dat ik zo diep zou gaan fotograferen, even los van het feit dat zo’n diepte natuurlijk een complexe duik is.  Op 101 meter diepte hing ik naast het wrak omdat ik de knoppen op mijn onderwaterbehuizing niet meer kon bedienen. Terwijl ik dat probeerde op te lossen hing ik ineens oog in oog met een enorme mola mola.  Ik kon niets instellen op de camera, had aan de oppervlakte een inschatting gemaakt van iso, diafragma en sluitertijd zodat het beneden alleen maar snel aanpassen zou zijn, maar nu wist ik het niet – niets reageerde meer, een foto terugkijken ging niet, maar de flitsers gingen wel af. Pas tijdens een decostop op 12 meter had ik tijd om de foto’s te bekijken en gelukkig stond de vis er op. Ik ben nog steeds blij met deze foto. Een wrakduik met een stukje natuur.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief