Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Gek op de stek – De Zevenhuizerplas

Al bij zijn eerste duik in de Zevenhuizerplas was Robert Hughan verliefd op de plas. Zo verliefd dat hij er een film over maakte. Susan Dogterom mag een keer mee om de plas te ervaren zoals hij dat doet.

Zevenhuizerplas.

Ik heb al een paar keer eerder gedoken in de Zevenhuizerplas, gelegen vlakbij Rotterdam. Ik kom eigenlijk nooit verder dan het ondiepe deel. Daar in het groen zitten er ’s zomers overal babysnoekjes. Op het juiste moment, meestal aan het einde van de dag, kun je er vaak meerdere in een oogopslag zien. Boven de 20 stuks stop ik met tellen. Ook zie je grote scholen kleine baarsjes. Daardoor kom ik meestal niet dieper dan een paar meter. Nu heeft iedereen zo zijn eigen regels als het gaat om duiken loggen. Robert logt alleen duiken als hij dieper is geweest dan 10 meter. Dus volgens zijn regels wordt dit officieel mijn eerste duik in de Zevenhuizerplas.

Robert Hughan.

Robert is geen duiker, maar een onderwaterfilmer. Hij gaat nooit meer zonder zijn camera het water in. Hij zegt dat hij is overgestapt op een kleinere camera, maar als ik hem zie, vind ik de camera nog steeds best groot. Eenmaal onder water bedenk ik me dat ik had moeten vragen hoe ik buiten het zichtsveld van de camera blijf. Voor de zekerheid neem ik maar een wat grotere afstand. Dit kan ook prima, want het zicht is erg goed.

Snoek

Het najaar is begonnen, dus de planten in het ondiepe zijn al grotendeels weg. We zwemmen verder en komen bij de veenwand, waardoor het meteen een paar meter dieper wordt. In de veenwand zitten een aantal rivierkreeftjes. Het landschap onder water is hier erg mooi. Robert beleeft het vooral door het beeldscherm van zijn camera. Hij is altijd op zoek naar mooie beelden. Voor zijn film heeft hij die beelden al niet meer nodig. ‘De vele gezichten van de Zevenhuizerplas’ is in 2017 in première gegaan als eerste onderwaterdocumentaire van Nederland. Er is met 11 man 2½ jaar aan gewerkt. Robert heeft ruim 300 duiken in de plas gemaakt om de film te maken. Het team heeft 580GB full HD aan beeldmateriaal geschoten. Robert heeft vooraf het scenario bedacht met de snoek in de hoofdrol. Af en toe is het wachten tot de juiste condities zodat de goede beelden geschoten kunnen worden. Hij vertelt enthousiast over een sprookjesachtige kraamkamer in een ondiep gedeelte waar ontelbaar veel kleine vissen rondzwemmen.

Dit is ook mijn ervaring. Zeker in de zomer is het net alsof je in een aquarium zwemt met overal vis. Ik heb tot nu toe daar ook altijd goed zicht gehad, maar het kan ook heel slecht zijn, vertelt Robert. Vanaf nu ga ik wel iedere keer ook naar de mooie veenwand. Ik begrijp heel goed waarom Robert deze stek heeft uitgekozen voor zijn onderwaterdocumentaire. Deze is onder andere vertoond op het Wildlife Filmfestival van Rotterdam, waar zij twee uitverkochte bioscoopzalen had, er is een heuse beachbioscoop geweest op het strand bij de duikstek en ook op Omroep West is de film te zien geweest.
Zowel de film als duiken in de Zevenhuizerplas zelf zijn een grote aanrader!

Foto’s: Robert Hughan, behalve de foto waar hij zelf opstaat – deze is van Marcel van der Hulst

Wat moet je weten over de Zevenhuizerplas
Locatie:
Strandweg 1, Zevenhuizen
Niveau: Voor alle duikers
Duikdiepte: Je kan dieper, maar tussen de 2 en 10 meter is het mooist en het meest te zien
Te water: Je loopt vanaf het strand zo het water in
Aandachtspunten: Zoek de babysnoekjes in het groen! (in het juiste seizoen!)

Benieuwd naar de ‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’? Klik hier! 

Susan maakte deze duik in oktober 2019.

2 reacties

  1. Is er hier in de winter ook iets te zien? Het wordt nu overal echt rustig onder water. Zitten de snoeken hier ook in de winter?

    REAGEREN
  2. Ik heb de film paar weken geleden gezien en deze duikstek staat op duiklijst voor komend seizoen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief