Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Geen stop voor staalslakken, wel meer onderzoek

Stoppen met het gebruik van staalslakken is op dit moment niet mogelijk. Dat zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen. Volgens haar is het juridisch ingewikkeld om een verbod in te voeren. Wel zegt ze blijvend onderzoek toe naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat was 4 maart jl. op bezoek in Ouwerkerk op uitnodiging van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf). ZMf en andere organisaties, waaronder de Nederlandse Onderwatersport Bond, maken zich grote zorgen over mogelijk schadelijke effecten van staalslakken op het milieu.

Zorgen over effecten staalslakken

Diverse personen van natuurorganisaties, de provincie, Rijkswaterstaat, het waterschap, de visserijsector spraken met de staatssecretaris over het gebruik van staalslakken en de zorgen die daarover leven. Want wat zijn de effecten op de natuur en het onderwaterleven van de staalslakken? Zolang dat niet bekend is, zouden de staalslakken niet gebruikt moeten worden, vinden verschillende organisaties. Ook de provincie deelt die mening, als het over de Oosterschelde staat.

Foto: Brendan Oonk

Nieuw onderzoek

Staalslakken zijn een restproduct bij het maken van staal. Ze worden op grote schaal gebruikt bij projecten om de kust te versterken, bijvoorbeeld in de Ooster- en Westerschelde. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat staalslakken mogelijk schadelijker zijn dan altijd is gedacht. Als staalslakken nat worden, door regen of grondwater, komen er namelijk schadelijke stoffen vrij. Maar zo simpel is het niet. Een verbod kan volgens de staatssecretaris alleen als je er een goede juridische onderbouwing voor hebt. “Als je hele serieuze redenen hebt dat een toepassing niet op een veilige manier kan. Daar is op dit moment nog geen sprake van.”

Want op dit moment kunnen staalslakken volgens Heijnen wel op een veilige manier worden gebruikt. “Mits goed toegepast”, benadrukt ze. Tegelijkertijd blijft onderzoek nodig. “We moeten blijven kijken naar: kan het nog steeds veilig of zijn er nieuwe inzichten waaruit blijkt dat we daar naar een andere manier naar moeten kijken?” In juni komt er weer een nieuw onderzoek naar staalslakken.

Bron: Omroep Zeeland en Nederlandse Onderwatersport Bond

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief