Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Freediving / Freediving met Susan - blogserie / Snorkelen

Freedive-blog: Ruim 11 minuten je adem inhouden

Susan Dogterom is begonnen met freediving. Dit is de eerste van een serie blogs over haar reis door de wereld van de freedivers.

De foto van Joost van Uffelen die Susan inspireerde.

Ik ben ooit begonnen met duiken omdat ik met haaien wilde zwemmen. Inmiddels heb ik al met een behoorlijk aantal haaien gedoken, en geniet ik daarvan. Ik merk wel dat sommige haaien er niet van houden om in de buurt van mijn uitgeademde luchtbubbels te komen. En toen zag ik opeens foto’s van iemand die aan het freediven was met haaien. Dat zag er geweldig uit! Helemaal vrij van spullen en daardoor wendbaar met de haaien meezwemmen.
Nu hebben sommige mensen het idee dat haaien gevaarlijk zijn, maar ik had juist het idee dat freediven gevaarlijk is. Als je er een paar jaar geleden iets van hoorde, was het omdat er iets niet goed was gegaan. Voor de rest las je er niets over. Maar langzamerhand werd het bekender en door die foto’s van de freediver met haaien was ik toch wel heel nieuwsgierig geworden. Ook naar de technieken die er wellicht voor zorgen dat duiken met perslucht nog veiliger wordt. Het is altijd goed om iets nieuws te leren.

Hoe, wat, waar…

Dus ging ik op zoek naar een cursus freediven. Ik kwam al snel uit op Enker, de freediveschool van Nanja van den Broek. Er blijken meerdere disciplines te zijn en zij heeft het wereldrecord op variabel weight. Zij is met een slee naar beneden getrokken naar een diepte van 130 meter! Daarvandaan is ze op eigen kracht met een monovin weer naar boven gezwommen. Op een ademteug! Ongelooflijk dat dit kan. Je kunt het beste leren van de beste en ik geef me daarom op voor de Freedive level 1 cursus bij Nanja.
Dat begint met een avondje introductie statisch in Hillegom. Eerst krijg je een stukje theorie en daarna ga je in het water liggen. Want dat is de discipline statisch: je ligt zo stil mogelijk in het water in een poging om zo lang mogelijk onder water te blijven.

Bij het begin beginnen

Eerst dus een stukje theorie. Nanja legt de beginselen van het freediven uit en ook de verschillende disciplines. Ze laat filmpjes zien van statische freedivers – zo zie ik wat het inhoudt. Het ziet er heel makkelijk uit, dat stil liggen in het water. Maar na een tijdje ga ik me toch afvragen of ze onderhand niet een keer adem moeten halen. Het wereldrecord staat op 11 minuten en 35 seconden! Ik denk zelf dat ik die 35 seconden wel ga redden, maar die 11 minuten? Als je nu denkt: Maar het record is toch veel langer? In het Guinness book of records staat inderdaad een record van bijna 25 minuten. Maar dit is behaald met 100% zuurstof in plaats van lucht (met 21% zuurstof). Nog steeds een hele prestatie, maar geen officieel record in de freedivewereld.

Dan is het tijd om het water in te gaan. Sleutel tot succes is vooral heel relaxed zijn en niet teveel nadenken. Maar ik vind het toch wel spannend en mijn hoofd draait overuren. Ik ben benieuwd…

— Het wereldrecord statisch staat op 11 minuten en 35 seconden! Ik denk zelf dat ik die 35 seconden wel ga redden, maar die 11 minuten? —

Susan beschrijft in een serie blogs hoe ze stap voor stap verder komt in het freediven – van de eerste kennismaking tot…?

2 reacties

  1. Leuk om te lezen! Ik heb ook al heel lang de gedachte om te leren freediven…misschien moet ik het komende winter toch eens op gaan pakken. Dus ik benieuwd naar de volgende blogs… 😉

    REAGEREN
    • Half september komt de volgende, dus nog even geduld. Goed plan voor de winter!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief