Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Freediving / Freediving met Darja - blogserie

Blog – Ontspanning

Just relax! Dit is waarschijnlijk het meest gehoorde en meest nutteloze zinnetje in de freedivingwereld. Natuurlijk willen we allemaal ontspannen, maar op commando heel rustig worden terwijl je jezelf in een stressvolle situatie brengt, is natuurlijk niet het allermakkelijkst. Een nieuwe blog van Darja!

Darja_blog4_yoga and freediving go well together

Je gaat onder water en je moet op je techniek, het klaren, de positie onderwater en de tijd letten en hoe rustiger je bent, hoe makkelijker al die aspecten van je duik worden. Ondertussen houd je ook nog eens je adem in én geeft je lichaam allerlei seintjes aan je hersenen dat er iets niet ok is. Er gaan als het ware alarmbellen af: je gaat weg van het wateroppervlak, weg van de lucht, je voelt meer en meer druk en de CO2 in je lichaam wordt meer en meer, dus meer en meer zin om te ademen…

Dus terwijl alles in je lichaam en brein schreeuwt om lucht en de veilige oppervlakte, moet jij zien rustig te blijven en niet tegen de immer toenemende druk gaan vechten. Als je op die alarmbellen reageert, is de kans groot dat je meteen omdraait en de veilige oppervlakte weer opzoekt waar al die heerlijke lucht is die je zo nodig lijkt te hebben. Dus wat een freediver eigenlijk wil doen, is proberen een vertraging in te bouwen tussen deze sensaties en de reactie erop. En daar zijn verschillende techieken voor. Wat het best voor jou werkt, hangt een beetje af van waar jij ervaring mee hebt, wat je leuk vindt en waar je open voor staat.

Nou komt het uitermate goed uit dat ik al jaren yoga en pranayama beoefen en inmiddels ook yogalerarenopleidingen geef en dat ik een redelijke meditatiegewoonte heb. In de yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie zitten enorm veel aspecten die je helpen ruimte te creëren tussen sensaties, emoties en jouw reactie daarop. Dus dit was een natuurlijke weg voor mij.

In de spiegel kijken

En dit is waar de beoefening van deze sport zo interessant is. Je wordt gedwongen heel diep in de spiegel te kijken en te leren waarom en hoe je reageert op onaangename, spannende of zelfs enge situaties. En als je een beetje doorkrijgt waar je eigenlijk van gemaakt bent, kun je daarmee aan de slag. De resultaten van dat werk zijn niet alleen waardevol in het duiken, maar in alle aspecten van het leven.

Ik ben zelf begonnen met het bijhouden van de “morning pages” (“The Artists’ way – Julia Cameron) waarbij je elke ochtend bij het wakker worden drie pagina’s vrij schrijft, alles wat er maar in je hoofd opkomt. Langzaam begon ik zo meer vat te krijgen op de manier waarop mijn gedachtes werken, op mijn angsten en onzekerheden. Ik leerde wat mijn denkpatronen zijn, en de bewustwording van deze aspecten van mijzelf hebben mij enorm geholpen de duiken op een andere manier te benaderen… en dit is waarschijnlijk een van de grootste sleutels geweest.

Als je een freediver vraagt naar de verhouding tussen de mentale en fysieke aspecten van hun sport, zullen ze waarschijnlijk op een goeie 50/50 uitkomen. Maar als je  vraagt hoe hun training eruitziet, dat 90 procent waarschijnlijk fysiek is, misschien zelfs wel richting de 100%! Terwijl alle watertraining, gymsessies, cardio, droog klaren en je adem inhouden absoluut waardevol zijn, is het bijna verspilde moeite als je niet ook aan je mentale fitness werkt.

Darja heeft na bijna 20 jaar als voltijds duikinstructeur in Egypte, de Similan Eilanden en de Malediven haar duikuitrusting ingewisseld voor een paar freedive vinnen en een yogamat. Nu woont ze in Bali, geeft ze yoga-leraren opleidingen en traint ze in haar vrije tijd in het freediven. In 2022 werd ze de diepste Nederlandse met zowel één als twee vinnen. Héél af en toe doet ze nog wel een tank op om met de visjes te gaan spelen, maar het liefst duikt ze vrij!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief