Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Freediving / Freediving met Susan - blogserie / Snorkelen

Freedive-blog: Raar ademhalen

Susan zit er helemaal in. Steeds weer komt ze een stapje verder tijdens de freedivingtrainingen, waarin de ademhaling een belangrijke rol speelt.

Iedere freedive-training begint met een goede voorbereiding. Tijdens het freediven is het nodig om rustig te zijn zonder te veel aan je hoofd te hebben (het niet niet denken uit een eerdere blog). Dus als je na een dag werken ’s avonds een training hebt, is het niet handig om meteen het water in te duiken.

Daarom gaat aan iedere zwembadtraining tijdens de cursus een reeks oefeningen vooraf. Iedereen legt zijn handdoek gespreid neer en Nanja neemt eerst wat staande oefeningen door die ik herken van de yoga. Nu doe ik dat al een tijdje niet meer, dus het gaat nogal stroef. Bij een aantal is evenwicht belangrijk en daar heb ik toch wat moeite mee. Gelukkig zie ik de meesten van mijn medecursisten ook wat herstellende bewegingen maken. En langzamerhand merk ik toch dat er een klein beetje flexibiliteit terug komt. Misschien toch ook thuis wat vaker dit doen. Daarna gaan we liggen en doen we nog wat meer yoga-oefeningen. Dan is het tijd om echt rustig te gaan liggen en focussen we op niets anders dan de ademhaling. Daar is een bepaalde ratio voor (adem in en daarna adem je rustig twee keer zo lang uit) en Nanja zegt precies wanneer we wat doen. Maar het voelt de eerste keer eerder onnatuurlijk dan relaxed. Het is nog even wennen. Maar de tweede avond gaat het al beter.

Foto: Enker

Ook in het water is ademhaling belangrijk. Voor iedere poging tot freediven doe je een ‘breathe up’ en na iedere poging doe je een herstelademhaling.  Bij de breathe up lig je rustig volledig in het water met je snorkel in. Eerst adem je in dezelfde ratio als tijdens de voorbereiding. Dan neem je een hele diepe inademing en een uitademing en dan adem je volledig in, je verwijdert de snorkel uit je mond en begint aan je duik.

Aan het einde van je duik kun je niet zomaar uitademen en weer inademen. Tijdens normaal ademhalen boven water adem je lucht met 21 procent zuurstof in en adem je lucht met 16 procent zuurstof uit. Je gebruikt dus niet alle zuurstof. Daarom kun je tijdens freediven langer je adem inhouden dan je denkt. Tijdens de duik neemt het zuurstofpercentage in de ingeademde lucht meer af dan normaal, maar ook bij bovenkomst heb je nog wat zuurstof in je longen. Als je dat in een keer volledig uitademt, is er een verhoogd risico op het verliezen van je bewustzijn. Om dit risico te minimaliseren bestaat er dus de herstelademhaling.

Susan beschrijft in een serie blogs hoe ze stap voor stap verder komt in het freediven – van de eerste kennismaking tot…?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief