Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Freediving / Nieuws

Nationale freediverecords sneuvelen in Eindhoven

Tijdens de internationale freedivewedstrijd die afgelopen zaterdag door de Dutch Freediving Association (DFA) werd georganiseerd in Eindhoven, werden nationale records verbroken.

Het was de laatste wedstrijd in het jaarlijkse drieluik van internationale competities in Nederland. Dit deel stond in het teken van de discipline dynamisch met vinnen (DYN) – de vorige twee in respectievelijk dynamisch zonder vinnen en statisch. In de DYN discipline tracht de atleet een zo lang mogelijke afstand (horizontaal) in een zwembad af te leggen met een teug adem. Hierbij mag de deelnemer gebruik maken van (mono)vinnen, maar dat hoeft niet.

De deelnemers kwamen uit België, Duitsland en Nederland. Nederland was sterk vertegenwoordigd met onder meer de kersverse wereldrecordhoudster Variable Weight, Nanja van den Broek (131 meter diep). De Nederlandse deelnemers presteerden (wederom) goed.

Bij de vrouwen eindigde Jamy Kooij-Schumacher als eerste met 142 meter DYN. Debutante Karin Prins verbrak een Nederlands record door een afstand van 139 meter onder water af te leggen zonder vinnen (DNF). Erik de Jong, die een succesvol seizoen beleeft, zette wederom een Nederlands record op zijn naam door 208 meter af te leggen met monovin en werd daarmee ook eerste bij de mannen.

Meer records
Ook elders in de wereld werden goede zaken gedaan. Pete Botman verbrak in Egypte tijdens de door Wendy Timmermans en Pim Vermeulen georganiseerde Red C Cup het Nederlandse diepterecord in de discipline constant weight door met monovin een diepte van 75 meter te bereiken.

“Met het wereldrecord van Nanja van den Broek, het wereldkampioenschap van Jeanine Grasmeijer, het sneuvelen van meerdere Nederlandse records én de aanstaande samenwerking met de NOB beleeft het freediven in Nederland een fantastisch jaar. Nu al zin in 2016!” aldus voorzitter Sander Kooijman van de DFA.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief