Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Een foute duik op Le Serpent

«Open water dachten we in een fractie van een seconde: die gidslijn ligt in open water.» Annet van Aarsen maakte een duik op Le Serpent.

Langzaam volgen we een stalen gidslijn, in het wrak van Le Serpent. Aan het einde van de lijn… stoot ik mijn hoofd – een plafond! Niks aan de hand, ik gebaar mijn duikmaatje Richard dat we moeten omdraaien. Hij zwemt nu voorop, we volgen opnieuw de lijn. En aan het andere einde… stoot hij zijn hoofd, onder een plafond. Verbaasd draait hij zich om: zijn vinger vormt een vraagteken.

Pikdonker

Een lijn die aan beide einden onder een plafond eindigt. We vinden het erg vreemd, maar in paniek zijn we niet. We hebben een dubbel twaalf op de rug, veel gas en veel tijd om een uitweg te vinden. We zijn allebei grotduiker, hebben tijdens de opleiding tot in den treuren zonder bril of zonder licht – zeg maar zonder zicht – met de hand op de lijn in een pikdonkere grot rondgezwommen, op zoek naar de uitgang. We moesten tijdens die trainingen ook zonder zicht een zogenaamd zoekgeraakte lijn zien terug te vinden. We duiken verder regelmatig op de Noordzee en op de diepe wrakken in bijvoorbeeld de Adriatische Zee.

Domme fout

Veel ervaring dus, maar dit keer – bij de duik op het wrak bij de Kabbelaar – hebben we in een fractie van een seconde wél een domme fout gemaakt. Het plan was om een rondje over Le Serpent te maken en dan vervolgens richting de kant te duiken. Niet het wrak in, gewoon een beetje flierefluiten. Maar terwijl we over het dek zwemmen, zien we ineens onder in het ruim die glimmende stalen lijn liggen. We kijken elkaar aan en we ademen allebei tegelijk flink uit: een moment later liggen we bij die uitnodigende staaldraad, in het ruim van Le Serpent. Open water, dachten we: de gidslijn ligt in open water. Niks aan de hand. Nee, we hebben geen reel gebruikt, geen haspel: we hebben geen lijn gelegd het wrak in. In die ene seconde dat we elkaar aankeken, hadden we besloten dat die vanaf het dek zichtbare gidslijn in het ruim van Le Serpent in open water ligt.

Stof

En nu hebben we dus twee keer ons hoofd gestoten. Ik zwem naar de plek waarvan ik denk dat het de plek is waar we het ruim zijn ingezwommen. Tien minuten eerder was er nog vaag groen omgevingslicht door de open dekluiken waar te nemen. Maar inmiddels zijn er kennelijk een paar duikers over het dek heen gezwommen met een vinslag die een dik wolkenspoor van stof heeft veroorzaakt. Dat vage schemerlampgroene licht – de weg het wrak uit – is niet meer waar te nemen. Het zicht op Le Serpent was bij onze aankomst op het wrak al niet zo goed, maar inmiddels is het abominabel. Als zoiets op de Noordzee gebeurt, wacht je in geval van nood gewoon even een paar minuten. De stroming zorgt ervoor dat een stofwolk snel weer verdwijnt. Maar in het diepe dode water van de Grevelingen, waar alles wat je aanraakt verandert in een grote paddenstoel van stof, is geen stroming. Een ‘silt-out’, of je het nou zelf hebt veroorzaakt of iemand anders, is hier een langdurig verschijnsel.

Ergernis…

Op de plek waar we het wrak zijn ingezwommen, stijg ik voorzichtig op, terwijl ik de gidslijn scherp in de gaten houd. Al begint en eindigt-ie onder een plafond, ik wil hem nu niet kwijtraken. Na een paar meter… stoot ik opnieuw mijn hoofd. Ik scheld een beetje door mijn automaat, inmiddels zwaar geïrriteerd. En ik denk na over wat ik aan het begin van de duik gezien heb: brede gangboorden en dekschotten. Heel voorzichtig zwem ik een stukje verder, tastend met de hand tegen het plafond. Hebbes! Daar is het luik. Ik blijf bij de ingang liggen en zie Richard hetzelfde overkomen: ook hij stoot zijn hoofd. Ik steek een arm het wrak in en trek hem aan de kranen van zijn dubbelset onder het plafond vandaan. We kijken elkaar aan, in zijn ogen zie ik de ergernis die ik zelf ook ervaar. We halen onze schouders op en zwemmen richting ondieper water.

Gidslijn?

Eenmaal terug op het droge hebben we een stevig gesprek: over onze foute beslissing in een fractie van een seconde, maar ook over de gidslijn in het ruim die in onze ogen helemaal verkeerd ligt. Een lijn die uitnodigt om in een ogenblik een foute beslissing te nemen. Hartstikke mooi om als regel te hebben dat een reel of haspel verplicht is: maar als je niet midden op zee duikt en niet beslist bij de shotline weer naar boven moet, is een lijn leggen ‘in open water’ geen noodzaak. Op Le Serpent ligt er een lijn in het wrak, duidelijk zichtbaar vanaf het dek, maar feitelijk niet in open water. Ik moet denken aan de woorden van een van mijn eerste duikinstructeurs, die ooit de opdracht gaf om een onderwaterkaart van Tynaarloo te maken: ‘als je een lijn ziet, dan volg je hem natuurlijk’. Dat klopt als een bus, maar wat als je niet doorhebt dat de lijn in kwestie begint en eindigt onder een plafond?

Geen eenvoudige duik

We delen onze ervaring ook met andere duikers. Het komt erop neer dat we een duik op Le Serpent eigenlijk helemaal niet zo eenvoudig vinden. Als mensen er naar vragen, wijs ik hen altijd op de duiklogs over het wrak, die op internet te vinden zijn. Bijna zonder uitzondering gaat het dan om duiken in slecht tot extreem slecht zicht. ‘Je hebt er niks te zoeken, het zicht is eigenlijk altijd volkomen belabberd’, zeg ik jarenlang, ‘je kunt veel beter een mooie duik op de Noordzee maken.’ Om mensen vervolgens te vertellen over die lijn die onder het plafond begint en eindigt, de lijn waar ik me danig in verslikte.

Verdwaald

Maar naar verloop van jaren raakt het incident bij mij een beetje in vergetelheid. Tot ik eind mei lees over twee duikers die vermist zijn geraakt bij een duik naar dit wrak in de Grevelingen en die allebei levenloos in Le Serpent worden teruggevonden. Ze zullen toch niet naar binnen zijn gegaan en de weg zijn kwijtgeraakt? Ik moet meteen denken aan onze eigen verkeerde duik, die eigenlijk al vergeten was. Als een paar weken later de politie de resultaten van het onderzoek naar het dodelijk ongeval bekend maakt, blijkt dat verdwalen inderdaad het meest waarschijnlijke scenario is.  ‘De twee duikers zijn waarschijnlijk om het leven gekomen door oriëntatieverlies in het achterste gedeelte van het wrak ‘Le Serpent’, luidt de conclusie.

Beheerder, doe er wat aan!

Ik heb er nog wel eens gedoken, opnieuw met erg slecht zicht, maar van mij hoeft het niet meer zo nodig. Als ik een duik maak, wil ik iets leuks zien. Maar voor de duikers die er nog wel een duikje aan willen wagen: beheerders, haal alsjeblieft die gidslijn weg uit het ruim van Le Serpent. Of beter nog: maak het wrak dicht.

Tekst: Annet van Aarsen
Foto’s: Karin Brussaard – gemaakt toen het wrak net was afgezonken

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

51 reacties

  1. Dat wrak vraagt om problemen, hoe goed bedoeld het destijds is afgezonken. Zo lang duikers erin kunnen, zullen ze erin gaan. Of ze er voor zijn opgeleid of niet. Als duikers mij vragen of een duik daar de moeite waard is, zeg ik altijd “nee”.

    REAGEREN
  2. WoW wat een verhaal !
    Leest als een triller!

    REAGEREN
  3. Helemaal mee eens. Één keer binnen geweest. Zelfde idee: er ligt een lijn, maar éénmaal binnen moet je wel heel goed weten hoe het zat. Haal die lijn weg en sluit het af anders ga je blijven ongevallen hebben.

    REAGEREN
  4. Heb er al verscheidene duiken gemaakt, maar idd eromheen overheen. kijk een keer met de lamp de ruimtes in maar thats all.
    Ben er nog nooit in geweest en ga het niet doen ook.

    REAGEREN
  5. Er staat in de gidsen en op de kant. Alleen voor ervaren duikers. Er is bij de opleiding verteld dat je een gidslijn mee moet nemen. Wanneer je dit niet doet is het spelen met je leven en divan je buddy. Duikers let op. Duiken is bloed serieus. Hou je aan de geleerde regels. Deze in er niet voor niets. Wanneer je niet aan de regels houd zijn de risico’s ook voor je zelf. Je bent nog steeds een gast onder water gedraag je er ook dan naar.

    REAGEREN
  6. Wat een verhaal, zelf ook in het wrak geweest, hele slechte duiken gehad en hele mooie duiken.

    Mijn mening is ook om het wrak dicht te maken. Het zicht is te slecht er er is te veel sediment in het wrak.

    REAGEREN
  7. Wij hebben ongeveer hetzelfde meegemaakt, maar toen was er de volglijn nog niet. We zij beiden ervaren duikers en weten goed waar we moeten op letten. Maar dat was een heel rare ervaring. Na afloop van de duik hebben we onmiddellijk gezegd dat er hier nog duikers gaan verdrinken. Vooral door het slecht zicht dat regelmatig aanwezig is.
    Hopelijk is er een bergingsfirma die bij wijze van stunt en symphatie voor de duikers het wrak wil lichten en op een minder diepe plaats wil leggen, dat ze het dan maar doen.
    En zeker zoals gezegd in het artikel, de volglijn moet beter gelegd worden. Maak desnoods aan de zijkanten grote openingen in het ruim. Zoniet gaan we nog wel eens het verhaal van vermiste duikers moeten lezen.

    REAGEREN
    • Hoezo de volglijn was er nog niet? Die was er al met afzinken

      REAGEREN
      • En hoeveel bijna-ongevallen? Of duikers die het niet hardop durven te zeggen?

        REAGEREN
        • Precies dat Peter, macho’s lopen er genoeg…”nee hoor, ik maak nooit fouten”, zullen ze nooit toegeven.

          REAGEREN
          • Ik lees dan iets anders René; reacties die melding maken van op zijn minst een moeilijke duik op de Serpent. En zelf ben ik een aantal keer flink geschrokken omdat de zaken anders lagen dan verwacht. Onder andere door die gidslijn die Annet beschrijft. Zelf ben ik die lijn gevolgd vanaf de bolder aan boegzijde en kwam er een flink stuk verder pas achter dat die lijn in het voorste ruim eindigde, inderdaad met een plafond boven het eindpunt. Mijn gasvoorraad was dan wel voldoende om dezelfde weg terug te gaan maar mijn hartslag kende een andere regelmaat dan aan het begin van de duik.
            Ik zie dan ook geen macho-reacties terug in dit verhaal. Slechts duikers die ervaringen delen. Ter lering.

      • Die duiklijn hebben wij alleszins niet tegengekomen. Waarschijnlijk door het slechte zicht. En ja, wij zijn in het wrak geweest met een eigen volglijn.
        Zo vind je de weg wel terug, maar toch is het geen interessant wrak om op te duiken.
        Ieder zijn eigen mening erover natuurlijk.

        REAGEREN
  8. Ik sluit me direct bij de oproep van Annet aan, MAAK HET WRAK DICHT. Ik heb dit ook al snel na het laatste ongeval met diverse mensen besproken. Opnemen is kostbaar en hoeft niet perse. Het was, na het op de verkeerde plek terecht komen, al snel het idee om de ontwikkeling van begroeiing te gaan monitoren. Prima. Maar zorg er nu voor dat a: het wrak goed wordt dichtgemaakt zodat domme slopers niet toch een weg naar binnen kunnen breken en b: de gidslijn weg halen en/of tot het wrak is dichtgemaakt in elk geval zorgen dat, zolang a niet is uitgevoerd, de huidige gidslijn zodanig wordt aangepast of uitgebreid dat deze op de juiste plaats eindigt.

    REAGEREN
  9. Waarom heeft de beheerder die lijn niet eerder aangepast als bekend is dat hij een risico vormt?

    REAGEREN
    • Mee eens. En de vraag die bij mij opkomt: waarom is die lijn zo geplaatst (van en plek onder een plafond naar een plek onder een plafond)?

      REAGEREN
  10. Wat een bloedstollend stuk Arnet. Krijg ik er kippenvel van!

    REAGEREN
  11. Duiken op Le Serpent. Ik ben er een keer of 5 geweest. Steeds vanaf de steiger over de bodem op 27 m naar het midden van het schip. Het was aardedonker, had zicht tot het einde van m’n lichtbundel 1,5 meter. Ik schrok er steeds van als de scheepswand ineens aan het eind van m’n lichtbundel opdoemde. Langs het schip linksaf (globaal Zuid) en aan de achtersteven omhoog naar het dek, ligt globaal op 21 meter, zicht nul en met je lamp 1,5 meter. Rechtsom, over de stuurboordzijde van de verroeste ruimluiken naar de boeg. Het ruim, één zwart gat, m’n lichtbundel reikte niet tot de bodem. Op het gangboord 10 cm stof, de breedte van m’n hand. Er is nauwelijks begroeiing en je ziet af en toe een krabbetje. Op het voordek een slappe boeiketting. Hier kun je omhoog maar ook omlaag, het gat op het voordek in als je even niet oplet. Als er nog tijd en lucht over is kun je terug naar het stuurhuis, dus van de boeg naar het achterschip langs bakboordzijde. Hetzelfde verhaal, dikke laag sediment overal, slechter zicht, je gaat immers door je eigen stof terug De laatste keer dat ik er dook was de reling aan de bakboord zijde, die voor het afzinken was aangebracht om een gidslijn aan te haken, verdwenen. Kijken in het stuurhuis van buitenaf, weinig te zien en te donker om erin te gaan. En daar is de boeiketting van de achtersteven. Hier kan je kiezen naar boven om op 5 meter aan de, toen aanwezige trapeze, je veiligheidsstop te maken. Op 15 meter komt daar ietwat licht in de duisternis. Afhankelijk van de bodemtijd of hoeveelheid lucht die je nog hebt, kun je ook vanaf de achtersteven in tegengestelde richting naar de steiger terug zwemmen. Even terug dus naar 27 meter, maar voordat je het weet zit je op 8 meter bij de reefballs. Vier maal zijn we terug naar de steiger gezwommen en één keer via de boeiketting naar boven gegaan. Steeds had ik een unheimisch gevoel bij het duiken boven de ruimen. Moest er niet aan denken om naar binnen te gaan het ruim is wel 8 meter diep. Anyway Le Serpent is met recht een serpent en heeft nu al drie doden opgeleverd. Het wrak was ingericht om ondieper afgezonken te worden. Op een plaats waar er nog licht in het water komt. Dit is mislukt! Nu is het gewoon een betonnen bak die in de volledige duisternis ligt te wachten op een volgend slachtoffer. Na dit laatste ongeval en bij publicatie “Een foute duik op Le Serpent” van Annet van Aarsen is het voor mij duidelijk. Men heeft er niets te zoeken. Dit ambitieuze project is met deze ongevallen en bijna ongevallen mislukt. Dit project moet beëindigd worden en dat kan volgens mij maar op één manier. Opblazen die bak.
    Wrakduiken op de Noordzee is veiliger en je krijgt daar erg goede begeleiding.

    REAGEREN
  12. Goed verhaal Annette en bijzonder aangrijpend en realistisch geschreven. Jouw ervaringen op de Serpent kan ik alleen maar beamen. Zelfs met de juiste kwalificaties en uitrusting geen eenvoudige duik. Na het zoveelste ongeval wordt het tijd dat de put gedempt wordt, in welke vorm dan ook. En aspirant Serpent duikers neem alle waarschuwingen ter harte, zelfoverschatting is dodelijk.

    REAGEREN
    • Onzin dit is het eerste ongeval.

      REAGEREN
      • Volgens mij heb jij aandelen in het duiken op de SERPENT , dat je als er zoveel NEGATIEVE reacties zijn jij nog zo DOM en positief kunt blijven . Wat denk je wat het met de achterblijvers doet dat ophemelen van jou , heb meer respect voor de NABESTAANDE. JOS

        REAGEREN
        • Nee Jos, dit was het eerste ongeval op de Serpent. Eerder is eens een overleden duiker gevonden, in de buurt van de Serpent maar die was overleden ten gevolge van een hartfalen. Of de spanning van de omgeving van de Serpent daarin een rol gespeeld heeft is niet duidelijk maar indien dat zo zou zijn dan zou dat iets over die persoon zeggen en niets over de Serpent.
          ‘Het zoveelste ongeval …’ is een onjuiste benadering. Gewoon onzin dus.

          REAGEREN
  13. Opblazen hoeft echt niet, begin als eerste met juiste gidslijnen te leggen van buiten tot buiten. Eventueel dichtmaken.

    REAGEREN
  14. Annet, bedankt voor jouw duidelijk verhaal en je waarschuwing. Ik heb daar nog niet gedoken, maar ik realiseer me des te meer – mede dankzij jouw verhaal – dat zelfoverschatting en paniek onze grootste vijand zijn. Dive safely, iedereen! 👌🏼

    REAGEREN
  15. Inmiddels ruim 500 keer op en jn het serpent geweest. Plan je duik en duik je plan. Hoewel vaak slecht zicht nog nooit in de ruimen beland zonder dat ik het wist.
    Blaas het allemaal niet op. Gebruik ern reel en weet wat je doet.

    REAGEREN
  16. Een goed verhaal, maar wel even relativeren. Als je een rijbewijs hebt, kun je nog niet in een F1- auto rijden. En als je er toch in gaat rijden, zet je een helm op, doe je beschermde kleding aan en hou je jezelf aan de regels. Ik heb verschillende keren op de Serpent gedoken, meestal slecht zicht. Als je het wrak in wilt gaan, MOET je een reel zetten. Dit wordt al verteld in de basis opleidingen. Mee eens dat de lijn verkeerd ligt, had altijd boven het dek moeten eindigen. Maar als de mensen die zelf angstig worden gaan vertellen wat andere mensen mogen doen, die alle opleidingen hebben gedaan en aan alle vereisten voldoen gaat het te ver. Ook op de Noordzee duik ik regelmatig en oom daar gaat het soms wel eens fout met fatale afloop. Je bent op bezoek in een vreemde wereld en dus moet je jezelf aan de regels houden. Je kan verdinken in 20 cm water !

    REAGEREN
    • Des te meer reden om minimaal die gidslijn goed te leggen. Wat is dat toch voor onzin om dit maar gewoon zo te laten?
      Voorkomen is beter dan genezen, de ideale wereld schetsen kunnen we allemaal. Maar ook in de autosport sterven regelmatig mensen ondanks alle regels en technische maatregelen. Dus waarom voor zo’n hobbywrak als de Serpent niet?
      Het is het niet waard om de situatie zo te laten en te wachten op het volgende ongeluk. Mensen maken fouten, dus als je dat kan voorkomen, moeten we dat doen. En niet met een waarschuwingsbordje, want je weet zelf hoe dat werkt op de weg als je in de auto zit.

      REAGEREN
  17. Ik word ziek van al dat betuttelen. Dicht maken? Waarom ? Gebruik een reel zoals het hoort en dan is er geen probleem of ga niet in het wrak maar laat iedereen zelf de keuze.

    REAGEREN
  18. Duidelijk serieus verhaal. Wellicht tijd voor een nieuw wrak. Deze heeft al voor veel ellende gezorgd. Kortom of verboden gebied of gaten dicht if een ander wrak (er is nog een boot dir bij de BDS niet mocht afgezonken worden) … Hoop dat er naar geluisterd wordt.

    REAGEREN
  19. @Henk: Na 500x ken je het wrak wel ja. Maar ik ken geen duiker die er 500x op WIL duiken.
    Wat is er verkeerd aan dat duikers duikveiligheid belangrijk vinden? Ik denk dat iedereen die hier serieus reageert, heel goed weet hoe het moet en niet een wrak in gaat zonder een plan. Maar wat te zeggen van die duikers die naar het wrak toe gaan en spontaan beslissen er toch in te gaan. Zij worden verrast door een gidslijn die niet in open water eindigt. En ja, zij duiken niet hun plan. Fout en toch gebeurt het. Dus waarom geen maatregelen nemen om een duik op het wrak veiliger te maken? Ik snap niet wat daar tegen is.
    Ik denk dat we rustig kunnen stellen dat de gidslijn niet juist loopt en in plaats van een veilige situatie een volledig onveilige situatie creëert. Hoe moeilijk is het om dat te veranderen?

    REAGEREN
  20. Boeiend verhaal over de Serpent. Met maar enige tientallen duiken op de Serpent kom ik niet in de buurt van de 500 van Henk maar ik heb wel enig idee gekregen van vorm, benadering en afhandeling van een duik op dit imponerende wrak.
    Twee dingen vielen mij op in dit verhaal.

    In bovenstaand verslag noteert de auteur een vanaf het dek zichtbare gidslijn en een aan beide zijden ‘onder het plafond eindigende gidslijn’.

    De tijd die tussen de duik en dit verslag ligt heeft de herinnering ongetwijfeld vervormt, logisch, want wie weet nog de details op te roepen van een duik van jaren geleden. Maar het beeld dat hierdoor ontstaat loopt uit de pas met mijn eigen ervaringen.

    De ‘vanaf het dek zichtbare gidslijn’. De zichtomstandigheden zijn op dit wrak op die diepte dusdanig beroerd dat het me bijna onmogelijk lijkt om, over het dek zwemmend, de lijn in het ruim te kunnen zien liggen, want meters lager. Ik heb maar een beperkt aantal keer vanuit het ruim, met een reel aan de gidslijn bevestigd, dus vanaf een hogere positie dan die gidslijn, een vaag schijnsel kunnen ontwaren boven me, waar ik uit kon opmaken dat ik onder de open luiken zwom. Andersom, vanaf het dek naar beneden kijkend de gidslijn kunnen zien?

    Dan de ‘onder het plafond eindigende gidslijn’. En ook nog aan beide zijden. Het beeld dat hierdoor ontstaat is alsof hier de receptuur gemaakt is om duikers in de problemen te brengen, met de verongelukte duikers als enig logisch resultaat.
    Ondanks de opleiding van de auteur en die van haar buddy zijn ze toch in een val getrapt, één die de zwaarte en moeilijkheidsgraad van een duik op dit wrak goed illustreert. Beiden hebben ervaren dat de gidslijn onder het plafond eindigde maar dat is onjuist. Dat is namelijk maar aan één zijde het geval, aan de zijde vlak onder de kajuit aan de achterzijde van het wrak. De gidslijn volgend naar de andere zijde, de boegzijde, eindig je uiteindelijk op het dek. Daar is die gidslijn aan een van de twee bolders bevestigd en de positie daarvan is toch echt bovenop en niet in het wrak.
    Dat zowel de auteur alsook haar buddy heeft ‘ervaren’ dat de lijn onder een plafond eindigde laat zien hoe snel de waarnemingen en de daaruit volgende beslissingen onder druk komen te staan onder deze uitdagende omstandigheden. Dit laat heel duidelijk zien dat de Serpent een niet te onderschatten moeilijkheidsgraad bevat die meerdere duikers al in problemen gebracht heeft, inclusief mijzelf, meermaals. Maar waarom heeft tot nog toe iedereen een duik op de Serpent ‘goed’ af kunnen sluiten en de twee verongelukte duikers niet? De onder de kajuit eindigende gidslijn, althans tot 2015, zal daar mogelijk toe hebben bijgedragen maar dat blijft speculeren. De locatie waar zij kennelijk gevonden zijn, onder de kajuit aan de achterzijde, is een kleine maar uiterst moeilijk te benaderen ruimte waar het zicht met een verkeerde vinslag tot nul gereduceerd wordt.

    Waarom de beheerders indertijd gekozen hebben voor deze gidslijn is me een raadsel, want potentieel gevaarlijk. En waarom dit in de jaren niet is aangepast?
    Twee weken geleden werd ik ‘lastig gevallen’ door een grijze zeehond, bij Den Osse en brak daardoor de duik af. Gisteren kwamen twee Belgen vroeg in de ochtend het water uit, beiden solo-duikend, fotografen die in de buurt van de Serpent aan het werk waren. Met mijn buddy zag ik een zeehond opduiken, in het bellenspoor van de tweede fotograaf en die tweede duiker maakte melding van een ‘speelse’ zeehond die hem meermaals aan de vinnen een stuk naar beneden had getrokken.
    Mogelijk heeft een ontmoeting met een zeehond in de Serpent bijgedragen aan schrikreacties van de twee verongelukte duikers?
    Vergezocht? We zullen het nooit weten. De Serpent blijft fascineren.

    REAGEREN
  21. Natuurlijk veel meningen hier , iedereen heeft er eentje. Maar als we teruggaan naar de basics : plan je duik en duik je plan.
    Als je weet dat je naar een wrak gaat neem je dus altijd een reel mee en heb je van te voren onderzoek gedaan naar het wrak en/of een briefing gekregen.
    Deze regels hebben we toch allemaal geleerd tijdens onze 1* of open water brevet? .

    REAGEREN
  22. Op de Nederlandse wegen vallen gemiddeld 2 doden per dag en dan sluit je wegen toch ook niet af.
    Als Annet, als technische duiker, niet aan de beginregel van het duiken houd: “plan je duik en duik je plan” houd en daarbij ook nog eens niet aan de beginregel van het grotduiken houdt: “zelf een lijnverbinding van open water naar een vaste lijn maken en markeren”, vind ik het niet vreemd dat zij in “problemen” komt op de serpent. Daarvan moet je niet de schuld bij de serpent leggen, maar bij jezelf. Hetzelfde geld voor al die duikers die een wrak in gaan zonder wrakduikbrevet.
    Conclusie: niet de serpent is gevaarlijk, maar die duikers die niet conform wrakduikregels het wrak in gaan.

    REAGEREN
  23. Ik heb 24 duiken op de Serpent vanaf 14 juli 2011. Altijd met D12 en reel bij me. Het is een prima opleidingsplek voor 3* en Noordzee. Het is zeker geen beginnersduikstuk. Als je geen ervaring hebt met koud donker stoffig en dood water, heb je niets te zoeken op het wrak. Ook al heb je 1000 duiken in tropisch water en ben je daar instructeur, dit is echt iets anders. Het wrak wordt door het stof wel steeds slechter. Een grote schoonmaakactie waarbij het dek en het ruim schoon wordt gemaakt, lijkt me een goed idee. Maar dat maakt het nog steeds geen makkelijke duik. Een rustige duik door het ruim op lucht van het voorschip naar het achterschip en weer terug reelend naar het voorschip zit tegen deco aan en kan je met geen enkele duikplanning maken met een enkele fles.
    Als de lijn trouwens was gevolgd vanaf het begin (diepste luik in voorschip), had je geweten dat de lijn gespannen is door het luik. Het lijkt in het plafond te eindigen maar dat is niet zo. Alleen via dit luik kan je de lijn volgen als gidslijn. Als je inderdaad vanuit de grote middelste luiken voor het eerst op de lijn stuit, weet je niet waar de lijn uitkomt en begrijp ik de verwarring. Maar dan heb je de belangrijkste fout al gemaakt: je bent een onbekend wrak in gegaan met plafond en zonder lijn op je startpunt. Wat dat aangaat was de schrijver van dit stuk wel toegerust. Voldoende lucht en irritatie in plaats van paniek hebben een “Spiral of death” voorkomen.
    Het probleem is niet de Serpent maar duikers die niet zijn voorbereid of toegerust. Ik zie duikers met een snorkelvinslag over het dek en door het ruim flipperen en zo het zicht voor uren verpesten en ik ben mensen met een enkel 7 diep in het voorschip tegen gekomen. En ik ben ook de zeehond tegengekomen in de stuurhut en hij/zij maakt ook een zooitje van het zicht.
    Ik pleit voor schoonmaken en restricties zoals Hemmor. Je mag naar binnen met een dubbelset, gescheiden lucht, reel en duikplan en voor onervaren duikers alleen met iemand die al minimaal x keer eerder in het wrak is geweest. Maar het wrak afsluiten omdat onervaren duikers anders mogelijk teveel risico nemen slaat nergens op. Je verbiedt ook niet alle auto’s als een onverlaat met 200km tegen een boom rijdt.

    REAGEREN
    • Helemaal mee eens 😑

      REAGEREN
  24. Met klanten van onze duikschool heb ik er al vele duiken gemaakt en specialties wrakduiken gedaan. Vooropgesteld: ik vind het geen mooi wrak om op te duiken, zeker niet voor plezierduik. dus niet in het kader van een specialty), echter dat is mijn mening. Anderzijds roept iedereen: wrak afsluiten / weg doen / opblazen en nog meer van dat soort termen. Er zijn twee doden te betreuren. Dat is en blijft vreselijk triest en daar is niets aan af te dingen. Anderzijds hebben deze mensen evenals de duikster in het verhaal fouten gemaakt. Uit de pers blijkt namens een familiewoordvoerder ( en ik ga er even vanuit, dat dat klopt) hadden deze overleden duikers behalve een duikinstructeursopleiding ook een wrakduikspecialty gedaan. In mijn optiek is er dan een grove fout of wellicht een opzettelijke fout gemaakt, maar…het blijft in- en intriest. Wel moeten we ons beseffen, dat mensen fouten en opzettelijke fouten maken. Bestuurders die met opzet 180 km. p.u. of hader op snelwegen rijden of veel te hard in de bebouwde kom racen, die een dak op klimmen zonder gezekerd te zijn, die stopcontactdozen repareren zonder eerst de stroom eraf zetten, of een bergweg te fiets afrijden in veel te hoog tempo en in een ravijn rijden. Allemaal zaken waarvan men weet of in elk geval moet kunnen beseffen dat ze tot levengevaarlijke situaties kunnen leiden. Toch zijn er mensen die dat deden, doen en zullen blijven doen. Ik vraag me dan af: moeten we daarvoor dan ook de wegen sluiten, gebouwen zonder daken maken en elektriciteit landelijk uitzetten en alle bergwegen afsluiten.

    REAGEREN
  25. Ik lees de reacties met verbazing. Ik heb een vraag aan iedereen die dit wel een geweldig wrak vindt: kan je mij vertellen waarom? Ik lees steeds, ook op FB, dat het slecht zicht is, sediment maar al te makkelijk omhoog komt, er niets te zien is, het niet begroeid is … Wat zoek je er dan, vraag ik me af.

    REAGEREN
    • Beste Paula, ik begrijp jouw vraag wel. Maar mag iedereen dat voor zichzelf uitmaken ? Sommige mensen duiken alleen op vakantie, of duiken op de Noordzee, gaan ijsduiken in Nederland. Lijden kou en ontbering. Misschien niet jouw idee maar er zijn mensen die dat willen en leuk vinden. Ik denk dat ze dat zelf mogen beslissen.
      Zo kan jij ook zelf beslissen welke duiken je wilt maken en als er dan mensen zijn die het wrak willen verwijderen, die er dus zelf niet op willen duiken, gaan zeggen dat dat ik er ook niet meer op mag duiken denk ik bij mezelf mag ik dan ook niet meer onder het ijs, mag ik dan ook niet meer diep, mag ik dan ook niet meer op de Noordzee ,…………

      REAGEREN
    • Iemand anders zou jou kunnen vragen waarom je jezelf in een nauwsluitend pak wurmt, een zware uitrusting meezeult, veel geld betaald, ver rijdt en dat alles om betrekkelijk korte tijd in een mensvijandige omgeving te verkeren. Vanuit die startpositie is het niet zo’n grote stap naar de Serpent. Dat hoef je niet te snappen, en dan is het verstandig om daar niet naar toe te gaan. Jij gaat linksaf waar ik rechtsaf sla. Da’s alles.

      REAGEREN
      • Dat mag je vragen en dan geef ik heel normaal antwoord. Dat doe ik omdat ik duiken leuk vind, graag de rust onder water ervaar en ik visjes kijken leuk vind.
        Ik stelde alleen een vraag… ik ben er nog nooit geweest. En uit de reacties haal ik nogal wat negatieve punten, vandaar dat ik benieuwd ben waarom andere mensen het zo geweldig vinden. Dat lees ik namelijk niet.

        REAGEREN
        • Nee Paula, daar heb je gelijk in. Ook al gaf ik normaal antwoord, een uitleg over de aantrekkingskracht van het wrak lees je idd nergens.
          Zoals jij graag visjes kijkt en denkt dat je controle hebt over de omstandigheden waaronder je dat doet zo vind ik het waardevol om af en toe wat dieper water op te zoeken om het ‘controlegebied’ waarbinnen ik duik uit te breiden. Uitdaging?
          Jazeker. Zoals iedere duiker uitgedaagd wordt: masker af doen onder water, automaat uitdoen, uitrusting afdoen en wat al niet meer. Als dat genoeg is, dan is dat genoeg. Zelf vind ik het prettig om die ervaringen wat uit te breiden en de grenzen wat te verleggen. Dat kan heel goed op de Serpent, ook al is dat van een orde die niet iedereen aanspreekt. Je bereikt het dek na een afdaling langs de ketting en die afdaling is telkens een spannende afdaling de diepe donkerte in. Een duik het ruim in is van alweer een andere dimensie waarbij het van belang is je hoofd erbij te houden onder soms stikstof genarcotiseerde omstandigheden.
          Sja, dat trekt maar een betrekkelijk klein aantal duikers. Maar ik begrijp die duikers wel.

          REAGEREN
  26. Auto’s of wegen af schaffen zegt men hier? De max snelheid is waar we ons moeten aan houden en als die niet wordt *afgedwongen* door boetes is het een loze wet. Waarom die beperking? Om de bestuurder maar nog meer de anderen te beschermen. Bij het duiken net hetzelfde. Het is voor iedereen toegankelijk en de buddy dient misschien beschermd tegen een te zelfzekere duikleider. Wat is er op tegen om het wrak te dichten als er toch niks te zien valt én het een open val blijkt voor onervaren duikers of toevallige fouten. Een blote hoogspanningskabel blijft onveilig zelfs met een bordje bij “verboden aan te raken”. En wie accepteert dat er een kennis toch zou sterven als gevolg van een toevallig contact?
    Laat het duidelijk zijn: de boodschap is hier enkel: Maak het veilig, voor iedereen. Een flitspaal helpt hier niet dus de lijnen anders spannen is t minste, dicht maken zeker een alternatief.

    REAGEREN
  27. Het is natuurlijk schuwelijk dat hier 2 duikers het leven hebben verloren hier. Ik wens hun familie ook heel veel sterkte.

    1x gedoken op le serpent.
    Maar wat ik gek vind is dat niemand op het idee is gekomen een touw aan te leggen tussen het open water(anker) en de gidslijn. Voor zolang er geen andere maatregelen wordt getroffen.
    De duikers die er dan ‘spontaan’ naar binnen gaan kunnen dan weer naar buiten.
    Het wrak sluiten vind ik te ver gaan
    Maar dat de gidslijn moet worden aangepast is wel duidelijk.
    Ben wel eens met plan je duik en duik je plan. Laat je goed informeren voordat je erin gaat.

    Wel goed verhaal laat denk ik wel zien wat je te wachten staat.

    REAGEREN
  28. Om al die zaken die jullie aandragen te realiseren is geld nodig. Er is meermaals een oproep geweest om € 1,- per jaar te doneren voor onderhoud en vernieuwing. Met ca 20000 duikers in Nederland is dit voldoende om aan al jullie wensen te voldoen. In de afgelipen 8 jaar is €;5,- aan sponsergeld binnen gekomen. Kijk eens in de spiegel als je iets wil bereiken,

    REAGEREN
    • Logisch, ik zou ook niet weten waarom 20.000 duikers 1 euro over hebben voor dat wrak. Het ligt door een miskleun bij het afzinken veel te diep en is daardoor niet interessant voor 99% van de duikers in Nederland.
      Andere leukere initiatieven, zoals een extra ondiep en dus bereikbaar wrak bij Sint Annaland liepen al stuk op geld.
      De meesten zijn al blij dat ze naar de Rat of Zeehond kunnen…helaas is dat ook vaak een zoekplaatje, want de markeerboeien liggen ook regelmatig onderwater door aangroei van mosselen.

      REAGEREN
  29. Wel schreeuwrn over veiligheid. En afsluiten maar 1 euro per jaar is al te veel om deze veiligheid te realiseren, het moet altijd van een ander komen.
    Mijn mening : zeiken over een ander en zelf geen euro uitgeven als je zo begaan bent met de veiligheid foe zrlf iets ipv azijnzijken

    .

    REAGEREN
    • Het is heel simpel hoor, het is schreeuwen naar de eigenaar van het wrak om verantwoordelijkheid te nemen en een beslissing te nemen in deze kwestie (Rijkswaterstaat? Gemeente Schouwen-Duiveland? Staatsbosbeheer? Stichting Kunstrif Zeeland?) Wie is de eigenaar eigenlijk en wat is er destijds afgesproken over eventueel onderhoud aan het wrak? Ik heb geen idee, net als de meeste andere duikers.
      Het kostenplaatje komt pas daarna ter sprake, bovendien is er nooit veel aandacht besteed aan de benodigde kosten.
      Misschien jaren geleden ooit eens, maar het is zeker geen terugkerend item in de duikwereld via de diverse media-kanalen.
      Bovendien gaat het om het principe. De Serpent is maar 1 van vele duikstekken in Nederland. Overal wil men wel verbeteringen in faciliteiten en/of veiligheid. Als al die duikstekken roepen voor 1 euro….waar houdt het op?
      Nogmaals, het is een wrak waar slechts een heel klein groepje plezier aan beleeft, dus ik snap wel dat er op het niveau van de Nederlandse duikers maar minimale interesse voor is. Zo realistisch is het gewoon.

      REAGEREN
  30. Allereerst wil ik zeggen dat het vreselijk is wat beide duikers is overkomen, maar ik vind niet dat dat moet leiden tot het dichtlassen van le Serpent. Dat is het verplaatsen van het probleem. Misschien ligt de oorzaak in de opleidingen. Dat er niet genoeg gehamerd wordt op het feit dat je in een wrak altijd gebruik moet maken van een reel in verband met het al dan niet aanwezige zicht. Ik heb op dit object diverse malen gedoken. Zowel op als in. En ook zonder reel. Maar toen na anderhalve meter teruggekeerd door het slechte zicht. En als je een reel te duur vindt, een bolletje sisaltouw werkt ook heel goed. Hopelijk blijven we in de toekomst gevrijwaard van dit soort ongevallen.

    REAGEREN
  31. Wat een reacties op deze ervaring met Le Serpent! Wat een speculaties. Deze omgekomen duikers hadden veel duikervaring, zowel over de wereld als in Nederlandse wateren. Zij waren personen die uiterst voorzichtig waren en zich terdege hadden voorbereid met prima apparatuur. Zij zijn misleid door de fout aangelegde volglijn en het enorm slechte zicht. Het waren zeker geen duikers die een risico opzochten en aan zelfoverschatting leden. Triest dat er lieden zijn die het zo goed weten nu dit gebeurd is. De vergelijking van Teun over allerlei opzettelijke risico’s op de weg slaat kant noch wal. Ik hoop dat er geen ongelukken meer gebeuren doordat dit wrak niet op de bedoelde manier is afgezonken en de volglijn niet op de juiste plaats eindigt. Het blijft een feit, dat er vanwege het gevaar niet voldoende waarschuwing wordt weergegeven.

    REAGEREN
    • Daarnaast is in het gedeelte helemaal achterin (waar ze dus gevonden zijn) helemaal geen gidslijn

      REAGEREN
      • Ik heb nergens gelezen dat ze daar zijn gevonden, maar als dat zo is dan kan het bijna niet anders zijn dan dat ze daar bewust in zijn gezwommen. Als je bij dat soort acties geen reel gebruikt dan ben je onverstandig bezig.

        REAGEREN
    • Ik lees steeds dat het ervaren duikers waren, maar wat ik mij afvraag is of ze ervaring hadden met het maken van zulke duiken. De combinatie van omstandigheden in de Serpent is extremer dan op veel andere plekken: diepte, donker, eventueel de kou, overhead en veranderlijk slecht tot geen zicht. Al ben je instructeur, als je weinig in zulke situaties duikt dan ben je voor die duik niet ervaren. Aangezien ze zonder reel doken vraag ik mij af in hoeverre ze ervaring hebben op dit soort duiken. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat je daar een reel mee moet nemen. Het is ook niet duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld dus jouw conclusie dat die omgekomen duikers zijn misleid is ook puur speculatie. Dat er verbetering mogelijk zijn in het wrak ben ik het mee eens, maar ik heb ook best vraagtekens bij de manier waarop deze duikers hun duik hebben gemaakt.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief