Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fototips van Ron: ijsduiken

Het vriest! De ijsduikkriebels dienen zich aan. Voor onderwaterfotografen de kans om sfeervolle foto’s onder het ijs te maken. Fotograaf Ron Offermans geeft tips & tricks, ook voor filmers.

Dun ijs

Om foto’s te maken onder het ijs hoef je niet per sé te wachten tot het dik genoeg is om erop te staan. Vaak is er al ijsgroei op sloten of kleine binnenmeertjes die grenzen aan een diepe duikplas. Het dunne ijs kan heel fotogeniek zijn. Vaak zie je daarin nog heel goed de kristalstructuur van het pas ontstane ijs.

Let wel op, het ijs kan heel dun zijn en vanaf de bovenkant kun je er zo doorheen zakken. Vanaf de onderkant is het ijs weliswaar net zo dun, maar heel moeilijk te breken omdat je geen kracht kunt zetten en er het tussen ijs en water een vacuüm getrokken is.

IJs langs de kant

Een leuke fotomogelijkheid is aan de rand bij de rietkraag. Het riet dat door het ijs heen steekt, kan soms dikker aangroeien of gaatjes vormen als het riet verwarmd wordt door de zon. Het geeft sowieso goed weer dat de bovenwereld en de onderwereld tijdelijk gescheiden zijn van elkaar.

Luchtbellen

Om foto’s onder het ijs te maken hoef je niet heel ver bij het wak vandaan te gaan. Het ijs is verderop niet mooier of interessanter. Wel is het zo dat de activiteiten rond het wak zorgen dat er steeds meer luchtbellen onder het ijs zullen verschijnen. Vanaf de onderkant zien die eruit als vloeibaar kwik. Ze zijn ook steeds in beweging en groeperen of splitsen zich constant. Uiteraard heel leuk om foto’s van te maken. De blik moet ook steeds naar het ijs toe gericht zijn want daar gebeurt het tijdens een ijsduik.

Tegenlicht

Als het meezit met de weersomstandigheden en het zonnetje schijnt, kun je daar optimaal gebruik van maken. Fotografeer tegen de zon in. Dat geeft mooie contrasten en lichtspelingen.

Mensen op het ijs

Rond het wak staan altijd mensen op het ijs. Het is een heel bijzonder perspectief om die van onderaf te fotograferen. Nog leuker is als ze schaatsen aan hebben.

Duikmodellen

Een foto van je buddy vlak onder het ijs geeft je foto een extra dimensie. Laat hem iets doen en niet ‘suf ‘in de camera kijken. Je kunt hem bijvoorbeeld met de luchtbellen laten spelen. Het is waarschijnlijk nog veel leuker om hier video-opnamen van te maken.

Op zijn kop

Een heel bijzondere manier om foto’s te maken is als je er rekening mee houdt dat je de foto’s later 180 gaat draaien. Dit moet je wel goed vooraf plannen en het is ook heel leuk om hier allerlei attributen voor mee te nemen. Het model moet wel een heel ervaren droogpakduiker zijn want hij moet omgekeerd met het hoofd naar beneden tegen het ijs gaan staan. Alle regels van de zwaartekracht werken omgekeerd. Je kunt bijvoorbeeld een glas vol schenken met lucht vanuit een leeg flesje. (denk daar maar even over na!). Ook dit is heel leuk voor video-opnamen.

Duik volgens de regels!

Alle tips moeten puur gezien worden als fototips en niet als duiktechnische aanbevelingen. IJsduiken is niet zonder gevaar en fotograferen onder het ijs is alleen aan te raden als je een ervaren ijsduiker bent en alle voorzorgmaatregelen hebt genomen die daarbij horen.

Laat je ijsduikfoto's zien!

Heb je onder het ijs gefotografeerd? Wij kunnen niet wachten tot je de foto’s met ons deelt. Plaats ze in je album in de fotogalerie en geef ze de tag ‘ijsduik’ mee. Heb je nog geen account op DuikeninBeeld, registreer je zodat ook jij je foto’s kunt laten zien.

Eerste publicatie: februari 2018

2 reacties

  1. It giet oan!!!!
    Bedankt voor de tips, we gaan ze gebruiken!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief