Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

Voorbereiding op het EK

Nederland vertegenwoordigen op het EK Onderwaterfotografie is een hele eer. Maar het betekent ook dde nodige voorbereiding en druk. Jos Broere doet zijn verhaal in de aanloop naar het EK.

Op 1 juli kreeg ik van Aquashot te horen dat ik Nederland mag vertegenwoordigen tijdens het Europees kampioenschap onderwaterfotografie. Vanaf dat moment realiseer ik mij pas dat ik flink aan het werk moet. Ik zoek eerst uit in wat voor soort water het EK gehouden wordt, waarna ik ga oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gelukkig ben ik niet geheel onvoorbereid dankzij mijn deelname aan het Nederlands kampioenschap afgelopen mei.

Een kleine tegenslag bij het oefenen kwam doordat Karin Brussaard, mijn model en coach voor het EK, door ziekte helaas niet mee kon naar de Azoren. In plaats van Karin gaat Linda Sievers met mij mee als model. Karin blijft vanuit Nederland betrokken bij de wedstrijd en coacht via email, Facebook en Skype.

De Azoren
Het EK wordt in Portugal gehouden, op de Azoren op het eiland Graciosa. Het water is hier redelijk helder en blauw van kleur. Voor het EK zijn acht duiklocaties geselecteerd waarvan er vlak voor de start van het EK vier worden aangewezen waar definitief gedoken gaat worden. De watertemperatuur is ongeveer gelijk aan het Nederlandse water, in september is het ongeveer 20°C. Dit betekent dat ik in een dubbel 7mm ga duiken.

Draaiboek
Om mij goed te kunnen voorbereiden maak ik altijd voor mijzelf, buddy en coach een draaiboek, zodat iedereen op de hoogte is van mijn foto’s die ik wil gaan schieten. In dit draaiboek staan alle belangrijke zaken. Er staat bijvoorbeeld een overzicht van apparatuur in wat ik allemaal moet meenemen. Maar het belangrijkste is de uitwerking van elke foto. Het EK kent net zoals het NK vijf categorieën, namelijk: groothoek zonder model, groothoek met model, visportret, macro of close-up en een macro of close-up van een thema. Het thema van het EK is Cnidaria ofwel neteldieren. Hieronder vallen kwallen, annemonen en koralen.

Mijn draaiboek beschrijft elke foto voor elke categorie, inclusief een tweede keus foto/idee voor als de eerste niet lukt. Als ik bijvoorbeeld een stak wil fotograferen en ik kom geen slak tegen tijdens de duik dan moet je kunnen terugvallen op een tweede idee. Per foto wordt het idee, camerainstellingen, flitserpositie en aandachtspunten beschreven.

Nieuwe camera
Na het Nederlands Kampioenschap ben ik overgestapt naar een nieuwe onderwatercamera. Ik gebruikte eerst een Olympus E-PL5 en ben overgestapt naar de Olympus OMD E-M5. Dit is toch wel even wennen. Het grootste verschil is het instellen van de sluitertijd en diafragma. Op de OMD E-M5 gaat dit veel gemakkelijker dan met de E-PL5. Dit gaat nu met twee draaiknoppen boven op het onderwaterhuis. Hier heb ik de afgelopen tijd veel op geoefend, het bedienen van de camera moet tenslotte een automatisme worden. Onder water moeten zoeken naar een knopje of een bepaalde functie gaat alleen maar ten koste van de wedstrijdtijd.

Technieken
Ook heb ik extra geoefend op bepaalde technieken. Zo heb ik naast de Panasonic 8mm fisheye een Olympus 12mm groothoek lens aangeschaft. Deze heb ik voor het EK gekocht, zodat ik bij drukte (veel fotografen onderwater) toch een goede foto kan maken. Met de 8mm fisheye zou ik dan namelijk een te grote beeldhoek hebben. Ook heb ik nog veel geoefend met snoots met verschillende openingen en het radiaal zoom filter, waarmee je leuke effecten kunt krijgen.

Focus
Nu, een paar dagen voor het EK, ben ik er helemaal klaar voor. De druk in dit soort wedstrijden is erg hoog en als ik komende dinsdag in het vliegtuig stap dan is dat zeker niet voor een snoepreisje. Ik zal pas kunnen rusten als de foto’s zijn ingeleverd. Ik hoop dat ik podiumplaats ga behalen, dat zou een hele eer zijn. Maar dat ligt aan veel factoren. Uiteraard ga ik mijn uiterste best doen. Zoals Karin zegt: Focus Jos, focus en concentreer je.

Foto: Jos Broere

Van 4 t/m 7 september wordt het EK Onderwaterfotografie gehouden in Portugal. Er doen negen landen en in totaal vijftien teams aan dit EK mee waaronder Spanje, Italië, Frankrijk en Turkije. Ook Nederland is hierbij vertegenwoordigd; het team bestaat uit onderwaterfotografen Jos Broere en Ton van de Waerdt en hun assistenten/modellen Linda Sievers en Lia van Nieuwenhuizen.

Links:

www.netherlands2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief