Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2023 – Dennis Rabeling

December, de maand van de lijstjes…! In het Fotojaaroverzicht 2023 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag Dennis Rabeling.

De zeldzame garnaal

Samen met de bekende fotograaf Arturo Telle Thiemann maakte ik een nachtduik bij ons in Puerto del Carmen. Hij is net als ik fanatiek bezig met soorten zoeken. Altijd leuk om samen een hobby te delen en op zoek te gaan naar vreemde beestjes. We waren goed op weg en hadden al vele soorten weten te vinden. Maar toen kwam toch wel de highlight van de nachtduik. De Gnathophylleptum tellei werd in 2001 in Gran Canaria door mijn buddy ontdekt. Op Lanzarote is de garnaal nog niet vaak gespot. En daar is een reden voor. Wat ik begrijp, is dat het beestje een arm van een zeester afknipt, deze meeneemt onder de stenen en er vervolgens langere tijd, somswel een maand lang, aan knabbelt. De afgeknipte arm groeit weer aan zodat de zeester weer compleet is.
Het beestje wordt maar zelden gevonden omdat het de grootste tijd van zijn leven onder en tussen de stenen leeft. Het dier is niet alleen zeldzaam, maar ook nog eens erg mooi. Ik was dan ook erg blij om deze voor de eerste keer te fotograferen.

Vechtende kogelvisjes

De Canthigaster capistrata of macaronesian sharpnose-puffer is een best wel veelvoorkomende kogelvis in de wateren van Lanzarote. En het zijn zeker mooie kogelvisje! Je ziet ze regelmatig ver boven de bodem met zijn tweeën of meer vechten. Vaak schieten ze al snel uit elkaar als je aan komt zwemmen met je camera. Dit jaar heb ik een keer geluk gehad. Een van de kogelvisjes had de andere vast onder de bek van de ander. Door de stress blies deze laatste zich helemaal vol. Hij werd niet losgelaten, waardoor ik snel nog wat foto’s kon maken.

Abade Capitán!

Tandbaarzen zijn mooie en grote vissen. Soms zijn ze erg schuw maar soms ook erg nieuwsgierig en poseren ze heel mooi voor de foto. In de wateren rond Lanzarote zijn er een aantal verschillende soorten. Meestal zijn tandbaarzen bruin of grijs gekleurd met vlekken en strepen. Een soort is de Mycteroperca fusca,  de Island grouper. Ook deze soort is normaal gesproken bruin of grijs met stippen. Vele vissoorten kunnen langzaam of snel van kleur veranderen. Ook deze en die heeft een unieke kleur – geel! Het komt niet vaak voor dat je hem zo ziet. Voor mij was dit de eerste keer. De Canarische naam voor deze tandbaars is Abade en in het geel wordt hij ook wel Abade Capitán genoemd. Juist omdat dit zo zeldzaam is, dacht men dat de gele versie de kapitein of de baas van alle andere was.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2023. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Dennis Rabeling op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief