Oprolkreeft en gehoornde slijmvis
Tijdens een nachtduik bij het Koepeltje kom ik totaal onverwacht oog in oog te hangen met een oprolkreeftje. Die heb ik zeker al een jaar niet meer mogen ontmoeten, dus ik ben meteen enthousiast. Voorzichtig positioneer ik mezelf voor een foto en terwijl ik de eerste foto maak, ontwaar ik iets net boven de oprolkreeft. Langzaam maar zeker komt daar het kopje van de gehoornde slijmvis tevoorschijn. Ik krijg kans om 4 foto’s te maken van dit unieke moment op 11 augustus 2023.
Gestippelde mosdierslak en klauwvlokreeftjes
Als we op 15 augustus 2023 bij de Zeelandbrug te water gaan, zijn de verwachtingen niet al te hoog. Al een paar duiken hebben we ons verbaasd over de enorme toename van de klauwvlokreeftjes die langzaam maar zeker de hele bodem aan het overnemen zijn. De hele duik zien we dan ook weinig bijzonders. Maar juist op een meter of 5 van de trap vind ik een gestippelde mosdierslak op weg naar een paar laatste poliepjes. De klauwvlokreeftjes vormen een ware barrière.
Jong zeepaard en sepiola
Once in a lifetime. Dat ging door me heen bij het maken van deze foto op 14 oktober 2023. Een nachtduik speciaal voor de jonge pijlinktvisjes pakt totaal anders uit. Geen pijlinktvis gezien en uiteindelijk fotografeer ik maar een oorkwal. Tijdens het fotograferen drijft er iets voorbij en in een flits ontwaar ik een jong zeepaard aan een stukje wier. We drijven in de waterkolom op 7 meter diepte gedurende een half uur richting de hangcultuur van de Bergse Diepsluis. Ik maak de nodige foto’s maar geniet ook door te kijken naar het jachtgedrag van het diertje. Mijn lampen zijn de sepiola’s niet ontgaan en van tijd tot tijd komt er eentje kijken. Dan ontstaat een wens… kan ik ze samen op de foto krijgen? Het kost de nodige pogingen, maar uiteindelijk heb ik een aantal keer beide in één opname. Gelukkig had ik een hoge dosis adrenaline in mijn lijf, want de terugweg naar de trap was lang.
Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.
Als docent biologie en ecoloog ben ik in 2002 begonnen met duiken. Vanzelfsprekend spreekt mij het biologische aspect van het duiken het meeste aan. Als docent blijft het voor mij een uitdaging om mensen te informeren over de wondere wereld onderwater. Hiervoor geef ik regelmatig cursussen en lezingen samen met Mirjam van der Sanden. We doen dit via 'Onderwaterbiologie, verrijk je duikbeleving.' Ook publiceer ik graag biologisch interessante waarnemingen. Als mede auteur van de zoekkaart Nederlandse Zeenaaktslakken heb ik veel kennis en ervaring mogen opdoen met deze bijzondere diergroep.