Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Joost van Uffelen

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Joost van Uffelen.

Poezenkleed

Dit jaar is een ongelooflijk productief jaar voor mij geweest als het gaat om fotografie. Een betere balans tussen mijn “grote-mensen-baan” en mijn fotografie heeft er voor gezorgd dat ik nog nooit zoveel beelden heb kunnen maken. Een fijne bijkomstigheid van het kunnen werken op afstand! Dit jaar was zelfs zó productief dat ik het overgrote deel van mijn werk nog niet heb kunnen publiceren. Leuk om hier dus een tipje van de sluier op te lichten!

Ook dit jaar weer heeft Stichting Duik de Noordzee Schoon zich ingezet voor het schoonmaken van de Noordzee. Vele dagtrips en expedities hebben plaatsgevonden en voor mij was het weer een eer om het werk van de expeditieleden vast te mogen leggen. Eén van de highlights voor mij was het vinden van een kleed met een poes erop, in navolging van de tijgerprint uit 2020. Nu kan ik me voorstellen dat dit raar overkomt, want niemand wil deze rotzooi aantreffen op de Noordzee bodem. Voor ons echter, is het vinden van deze rommel en dat goed vast kunnen leggen erg belangrijk. Het laat namelijk zien hoe belangrijk het is om te voorkomen dat dit soort producten in zee terecht komen. De ramp van de MSC Zoe zal ons helaas nog jaren producten doen aantreffen in de Waddenzee. Mocht je bij willen dragen aan ons project, dat kan. We zijn altijd op zoek naar ervaren en gemotiveerde vrijwillige duikers die ook een steentje willen bijdragen aan een schonere Noordzee!

Koraalhoofd Oost-Timor

Het volgende beeld is een foto van een kleurrijk koraalhoofd met een gecamoufleerde verrassing er in verstopt die ik recentelijk geschoten heb in Oost-Timor. Het land dat tussen Australië en Indonesië in ligt is na een jarenlange onafhankelijkheidsstrijd en burgeroorlog rap bezig faam te maken als duikbestemming. Dat is ook nodig want ze zijn momenteel volledig afhankelijk van gas en olie inkomsten en buitenlandse hulp. Ecotoerisme is op termijn een veel betere bron van inkomsten. Om na de Corona periode weer op een tropisch koraalrif te kunnen duiken om aan een artikel te werken was echt een verademing voor ons. Laten we hopen dat daar voorlopig geen verandering in komt!

Octopus in de Noordzee

Als laatste beeld heb ik een foto toegevoegd van een kleurrijke octopus uit de Noordzee. De octopus die we nabij St. Abbs vonden zat twee dagen in een scheur in de rotsen waardoor ik er meerdere duiken kon maken om hem op de best mogelijke manier vast te leggen. Tezamen met het team van Dutch Maritime Productions werk ik aan het Wilde Noordzee project waarin de Noordzee op een nog nooit eerder vertoonde manier in beeld gebracht wordt. De trip die we hebben gedaan naar het Schotse deel van de Noordzee leverde dit beeld van een octopus op, de allereerste voor mij in de Noordzee! In 2024 komt de film uit, dus zorg dat je hem gaat zien!

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Joost van Uffelen op DuikeninBeeld 


Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief