Fotojaaroverzicht 2018 – Rob Aarsen
Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Rob Aarsen.
«Wrakken blijven me fascineren. Zo’n schip heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, anders lag het niet op de zeebodem. Vaak militair, soms wat vredelievender. De ‘echte’ wrakken hebben mijn voorkeur boven de schepen die voor duikers zijn afgezonken. Ze liggen er langer en ik vind ze authentieker. En doordat ze er langer liggen zijn ze in meer of mindere mate vergaan of overwoekerd door het rif.
Foto 1 is van het meest beroemde wrak ter wereld: Liberty Tulamben (Bali). Dit is een voorbeeld van een schip dat bijna rif is geworden. Groot, op plekken nauwelijks meer herkenbaar als schip. De begroeiing is fenomenaal met allemaal zacht koraal. Wel heel toeristisch. Voor een beetje ruimte tijdens de duik kun je maar beter zorgen dat je er om 06.00 uur in ligt, bij het eerste ochtendlicht. We doken met Bambu Divers in Candidasa, van daar uit is dat goed te doen.»
«Foto 2 is de Dezza, een klein kruisertje van de Italiaanse marine. Gebouwd in de Eerste Wereldoorlog, met vliegtuigbommen tot zinken gebracht in de Tweede Wereldoorlog. Alleen de achterkant ligt er nog, stuurhuis en boeg zijn weg of liggen misschien verderop. Een kanon maakt een foto altijd spannender vind ik. In de achtergrond nog de schaduw van de vierling twintig millimeter luchtafweer. Deze foto is gemaakt tijdens een oefenduik voor de IANTD Tek Lite opleiding. Tweeëndertig meter diep en meer dan een half uur bodemtijd, met maar een paar minuten decompressie. Dan kun je even lekker doorwerken. Model: Sebastiaan Westerveld, instructeur bij Technical Diving College Hilversum.»
«Foto 3 is gemaakt in de baai bij de haven van Mindelo, São Vicente, Kaapverdische eilanden. Het is de boeg van de San Macario, een tot vrachtschip verbouwd Libertyschip dat hier in 1972 verging. Ze ligt maar vijftien meter diep dus je kunt er een mooie lange duik op maken. Ze is helemaal begroeid met de kleine, gele en oranje koralen die zo typisch zijn voor Kaapverdië. Het is tropisch maar door de Atlantische stromingen blijft het water vrij koud, niet warmer dan een graad of vierentwintig. Delen van het wrak staan nog overeind als schuilplaats voor de vele vis die hier zwemt. Model: Tessa Castelijns.»
31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!
Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.