Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2018 – Ivo Madder

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Ivo Madder.

«Door allerlei omstandigheden kon ik dit jaar niet zo veel duiken en op de momenten dat er gedoken kon worden, was het niet altijd mogelijk om een onderwatercamera mee te nemen. Bovendien had ik dit jaar (2018) een duikreis naar Spitsbergen op het programma staan, waar vooral de natuurbeleving boven water primeerde. Er stonden wel tien duiken ingepland, maar de weersomstandigheden en vooral de grote hoeveelheden smeltwater, ten gevolge van de veel te warme temperaturen, zorgden ervoor dat we ofwel niet konden duiken ofwel heel slecht zicht hadden. We hebben er maar 5 duiken kunnen doen. Tijdens één van die duiken kom ik een duiker tegen die op het eerste zicht rechtstaat tussen het kelpwier terwijl ze aan het fotograferen is. Niets is minder waar. Het is Britta Sieger, een Wet Wheel duiker zonder benen, die speciaal voor deze duikreis een droogpak op maat heeft laten maken en juist boven het kelpwier zweeft. Vol bewondering kijk ik naar haar hoe ze – ondanks haar handicap – sierlijk en behendig de onderwaterwereld in beeld brengt, zonder hulp van haar buddy.»

«Om de twee jaar organiseer ik in samenwerking met Guylian, magazine Hippocampus en de Audiovisuele Commissie van NELOS (de Vlaamse duiksportliga), de zeepaardjesfotowedstrijd ‘Guylian Seahorses of the Word’. Ook dit jaar (2018). Er waren heel wat inzendingen, meer dan anders. Een deel van de ingezonden foto’s betrof foto’s van zeepaardjes uit de Oosterschelde die deze zomer en nazomer gefotografeerd werden. Leuk om die vele ingezonden foto’s te verwerken, maar ik wou eigenlijk zelfs wel eens die schattige diertjes in het echt zien. Eindelijk kan ik tijd vrijmaken voor een duik aan de Zeelandbrug. Geen zeepaardje gezien, maar heel wat andere interessante dieren, waaronder een koppeltje harlekijnslakken (Polycera quadrilineata) die zich aan het voortplanten waren.»

«Geen zeepaardje gevonden aan de Zeelandbrug, dan maar een dag later naar Wemeldinge, want daar zit er een koppeltje. Maar ik heb toch wel pech zeker: file. Ik arriveer aan de duikplaats als iedereen uit het water komt. Gelukkig staan daar Kurt en Natasja. Natasja legt me uit waar ik de zeepaardjes kan vinden. Maar Kurt offert zich op om me ze aan te wijzen en trekt snel zijn droogpak terug aan. Het maakt me gelukkig om ook zelf eens een foto van het kortsnuitzeepaardje (Hippocampus hippocampus) te kunnen maken.»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief