Filmreview: L’Odyssée
Wie is er niet opgegroeid met de films van Cousteau of de eindeloze herhalingen? Jeroen Albrecht wel in elk geval. Hij stond dan ook te popelen om naar de film L’Odyssée te gaan.
Al maanden keek ik uit naar de film L’Odyssée die in oktober vorig jaar in première ging in Frankrijk en vanaf 5 januari dit jaar eindelijk te zien is in enkele Nederlandse bioscopen. De trailer van de film had ik al meerdere keren gezien en eindelijk kon ik de hele film zien!
Wie naar de film L’Odyssée gaat met de gedachte prachtige onderwaterbeelden te zien, zal enigszins teleurgesteld worden. Hoewel de film schitterende fragmenten van onder water laat zien, is het toch vooral een film over het leven van Jacques Yves Cousteau en zijn familie. Maar dat neemt niet weg dat het zeker de moeite waard is om naar deze film te gaan. Zeker als je net als ik door de bekende tv-series die in de jaren 70 werden uitgezonden en waar je vol bewondering naar keek, geïnspireerd bent geraakt voor de duiksport en de onderwaterwereld.
Het was niet allemaal pais en vree in huize Cousteau. In dat opzicht verschilt deze familie niet van ieder ander gezin. Avontuurlijk was het wel. We zien hoe de twee zoons Phillipe en Jean–Michel opgroeien en maken kennis met zijn vrouw Simone. En alles draait uiteraard om het leven aan boord van de Calypso en de druk om maar vooral films te maken van de wereld onder water voor het grote publiek.
Cousteau was ook omstreden – zijn beelden werden niet altijd met respect voor de natuur gemaakt. In de film zie je bijvoorbeeld de twee zeehondjes die hij aan boord van de Calypso laat bivakkeren in plaats van in zee, waar deze dieren natuurlijk thuis horen. Iemand die zich daar veel meer van bewust was, is zijn zoon Philippe. Die botste dan ook regelmatig met z’n vader. Aan het einde van de film ziet Cousteau het belang van het milieu en het schoonhouden van onze oceanen ook in.
Alle facetten worden belicht in deze film – van zijn belangrijke uitvinding ‘de aqualong’ die aan de basis staat van onze huidige ademautomaat, tot zijn experimenten in Sudan om onder water te leven/wonen, het Précontinent-project 1 en 2. De restanten van de onderwaterhabitat kun je als duiker nog steeds zien als je de moeite neemt naar Shab Roemi aan de Sudanese kust af te reizen.
Ik heb genoten van de film. Maar ik ben dan ook ‘fan’ van Cousteau en zijn avonturen op de Calypso spreken nog steeds tot mijn verbeelding. Ik moet wel zeggen dat ik me op een live-aboard ergens op de wereldzeeën ook een beetje Cousteau voel. Die passie voor duiken en filmen onder water heb ik door hem meegekregen.
De film LÓdyssée draait in meerdere bioscopen en filmhuizen in Nederland.