Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Everlipvis ‘ziet’ met zijn huid

De everlipvis, die zijn kleur als een kameleon kan aanpassen aan de omstandigheden, kan zelf checken of hij wel de juiste kleu heeft, zo hebben Amerikaanse onderzoekers geconstateerd.

Een team mariene biologen van de University of North Carolina onder leiding van Lorian Schweikert checkt de evervis (Lachnolaimus maximus) of in het Engels hogfish dit aan de hand van zijn huid. Door de lichtgevoelige eiwitten onder cellen die van kleur veranderen, kan de vis van binnenuit ‘een foto van zijn eigen huid maken’. De cellen vertellen hoe zijn huid eruitziet – zelf omkijken kan hij namelijk niet.

Volgens de onderzoekers is de huid van de everlipvis een ‘sensorisch feedbackmechanisme waarmee de vis zijn eigen huid kan volgen terwijl deze van kleur verandert’. Zelfs als de vis dood is, past de kleur zich aan de omgeving aan.

De everlipvis zou het eerste voorbeeld van een gewerveld dier zijn met speciale lichtdetecterende cellen buiten het centrale zenuwstelsel. De biologen gaan door met hun onderzoek en zullen bekijken of dit ook voor andere vissoorten opgaat.

Bron: NOS.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief