Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Enorm en eeuwenoud koraalblok ontdekt

Ook eens goed nieuws over het Great Barrier Reef! Er is een enorm koraalblok ontdekt dat ruim 400 jaar oud is én gezond is!

Als tegenwoordig het enorme Australische barrièrerif in het nieuws is, gaat het meetsal over de teloorgang. Het eeuwenoudeén gezonde koraalblok dat nu  bij Orpheus Island aan de Australische oostkust is gevonden door snorkelaars die meedoen aan een citizen science-project, is een klein lichtpuntje.

De leeftijd van het Porites-koraal wordt geschat op tussen de 421 en 438 jaar. Het heeft de vorm van een halve bol en een diameter van ruim 10 meter. Het is 5,3 meter hoog. Het koraal werd in maart ontdekt en is deze week voor het eerst beschreven in het tijdschrift Scientific Reports.

Meer dan 70 procent van het oppervlak bestaat uit levend koraal, de rest bevat kleine percentages spons, levend koraalgesteente en macro-algen. Het koraal bevindt zich op de zanderige bodem van een rifhelling op een diepte van 7,4 meter.

Het koraal heeft de bedreigingen van de afgelopen eeuwen overleefd, wat getuigt van een enorme veerkracht. Overigens wil de vondst van dit oude en gezonde koraal niet zeggen dat het goed gaat met het Great Barrier Reef – dat wordt nog steeds ernstig bedreigd, mede door menselijke activiteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief