Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

ESKO Diveworld – 40 jaar jong

Vandaag exact veertig jaar geleden werden de eerste duikmaterialen bij ESKO Diveworld verkocht. En dat zal gevierd worden! Een mooi moment om eens met eigenaar Jack Vijgen terug en vooral vooruit te kijken.

Het is een feestje waard! ESKO Diveworld in Zeist bestaat 40 jaar. En wie deze fullservice duikwinkel kent, weet dat de medewerkers van ESKO er eigenlijk altijd voor elke klant een feest van maken. De winkel staat al vier decennia bekend om zijn service, de kennis van zaken en natuurlijk ook de goede sfeer. ESKO Diveworld is in 2013 niet voor niets uitgeroepen tot gezelligste winkel van Zeist.

Op 21 november 1974, veertig jaar geleden, opende het Zeister warenhuis ESKO een speciale duikafdeling. Naast de potten en pannen die de grootouders van de huidige eigenaar Jack Vijgen verkochten, en de treinen en racebanen van vader Wim, werd de bovenverdieping ingericht als duikwinkel. Vader Wim Vijgen was een enthousiast sportduiker en lid van de Utrechtse duikvereniging Nautilus. Alleen, het was zo lastig om aan goed duikmateriaal te komen. Ondernemer als hij was, opende Wim zijn duikwinkel en introduceerde hij vrijwel onmiddellijk een toen nog onbekend Frans merk in Nederland, Beuchat. Een kwaliteitsmerk dat je bij ESKO nog altijd in de schappen vindt, net als Scubapro en Camaro en tegenwoordig ook diverse andere A-merken.

esko_pand_warenhuiswinkel-overzicht_ESKO_2014

Altijd vernieuwend
Al vier decennia is ESKO Diveworld toonaangevend. Het bedrijf blijft vernieuwen en speelt in op nieuwe ontwikkelingen binnen en buiten de duiksport. Jack Vijgen, de derde generatie ESKO, werkt al sinds hij een broekie was, in de duikwinkel. Meewerken, dat was het motto. Net als zijn vader is hij een ondernemer met een neus voor kwaliteit en service. Klantenbinding staat centraal in de bedrijfsvoering – een grote vaste klantenkring, de grote duikschool met 33 stafleden én de actieve duikvereniging. En last but not least is daar onderhoudspecialist Leo Wolsing die al ruim 30 jaar bij ESKO Diveworld werkt  – samen vormen Jack en hij een gouden team.

In 1993 werd de duikwinkel naar beneden verhuisd en sinds 2000 is het warenhuis verleden tijd. In plaats van de potten en pannen kon je in de loop der tijd bij ESKO Diveworld ook terecht voor windsurfen, skateboards, skates, vliegers (ook voor kitesurfen) en schaatsen, allemaal actieve sporten. Inmiddels is ESKO uitgebreid met een grote afdeling voor freedivematerialen.

Freediven
Jack is zelf inmiddels niet alleen verslingerd aan duiken, maar ook aan freediven. Hij vertelt: «Voor het freediven werken we samen met Eric van Riet Paap en Danny Martherus, beiden grote namen binnen de freedivewereld. Nog voor Scuba Schools International het in Nederland introduceerde, heb ik samen met enkele clubleden cursussen in Duitsland gevolgd. Wat een geweldige sport.» Inmiddels is de school van ESKO Diveworld in deze tak van sport toonaangevend – het team kent een groot aantal freedivers die internationaal op hoog niveau meedraaien, Jeanine Grasmeijer bijvoorbeeld.

esko_marcoborsatoVoor Jack is elke dag een feestje. «De mensen zijn prettig, het zijn vaak sportievere klanten die (gaan) duiken of een andere leuke, actieve sport willen gaan doen. We hebben ook een grote kring vaste klanten, mensen die keer op keer naar ons toe komen ondanks het feit dat wij niet altijd de goedkoopste zijn. En dat laatste zijn we bewust niet, we willen niet stunten, maar de service verlenen waardoor mensen blijven duiken en terugkomen.» Daarom past ook de filosofie van SSI helemaal in het plaatje. Inmiddels tien jaar geleden stapte ESKO op dit opleidingssysteem over, een stap waar Jack nog geen dag spijt van heeft gehad.

De passie leeft!
Zo lang in de duikbranche actief en nog altijd heeft Jack die passie voor duiken. Regelmatig ligt hij op zijn vrije dag onder water of duikt hij onder bij zijn favoriete eiland Bonaire. «Mooi was mijn 1000ste duik. Ik heb toen een duik gemaakt van de Hilma Hooker naar Zoutpier, 219 minuten. Delen van de duik zwommen familieleden en vrienden met me mee. Heel speciaal.»

Marco Borsato
Hij memoreert nog zo’n speciaal moment: « Ik zat tv te kijken naar het programma ‘Waar is de Mol’, waarin Johnny de Mol met Marco Borsato in de Malediven was. Marco wilde manta’s zien en zijn 500ste duik ging het gebeuren. Het allermooiste moment voor mij was dat Marco in beeld kwam met zijn masker achterstevoren op zijn hoofd en het ESKO Diveworld-logo vol in beeld kwam. Toen was ik trots, kan ik je vertellen. Marco is voor mij een speciale klant en een hele toffe peer.»

logo-ESKO-Diveworld-500x500Er zijn ook vele hilarische verhalen over 40 jaar ESKO Diveworld, alleen Jack wil ze niet vertellen terwijl de voice recorder loopt. Hij grijnst van oor tot oor. Als de recorder uit is, krijg ik de nodige anekdotes in geuren en kleuren te horen. Maar opschrijven mag ik ze niet. Helaas…. Misschien dat het me gaat lukken bij 50 jaar ESKO Diveworld.

De hele maand november staat in het teken van het 40-jarig bestaan. Zaterdag 22 november is een dag vol presentaties, hapjes, drankjes en gezelligheid. Kom langs! Het is gratis. Alle info vind je op www.eskodiveworld.com.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief