Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Er is weer hoop voor Irrawaddidolfijnen

Er is weer hoop voor de ernstig bedreigde Irrawaddidolfijnen in de Mekong in Cambodja. Hun populatie neemt toe, meldt het WNF.


De achteruitgang leek onomkeerbaar. Maar uit een telling van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de regering van Cambodja blijkt dat de populatie van de ernstig bedreigde Irrawaddidolfijnen tussen 2015 en 2017 is toegenomen van 80 naar 92. Het is voor het eerst sinds 20 jaar geleden met de tellingen werd begonnen, dat de dolfijnen in aantal toenemen. Bovendien zijn er begin dit jaar 3 kalfjes geboren.

358 km aan illegale netten

Effectieve rivierpatrouilles en het in beslag nemen van illegale viskieuwnetten (waar dolfijnen in kunnen verdrinken) zijn de belangrijkste redenen voor deze toename. In de afgelopen twee jaar is 358 kilometer aan illegale viskieuwnetten in beslag genomen in het leefgebied van de rivierdolfijnen.

“Na jaren van hard werk, is er eindelijk weer hoop dat we de Irrawaddidolfijn voor uitsterven kunnen behoeden – dankzij de gezamenlijke inspanningen van de overheid, toerisme-industrie, lokale gemeenschappen en WWF,” zegt Seng Teak, directeur van WWF-Cambodja. “”De touroperators zijn het geheime wapen in dit succesverhaal. Ze werken nauw samen met de politie om stroperij te melden en illegale viskieuwnetten te confisqueren.”

Lange termijn

Op basis van de eerste officiële telling in 1997 werd geschat dat er 200 Irrawaddidolfijnen in de Mekong leefden, maar dit aantal werd voortdurend naar beneden bijgesteld vanwege visserij en verkleining van het leefgebied. Nu lijkt de daling te zijn gestopt. Ook voor de lange termijn zijn er goede vooruitzichten: meer dolfijnen bereiken een volwassen leeftijd, het aantal kalfjes neemt toe en het totaal aantal sterfgevallen neemt af.

Inspanningen verdubbelen

“Rivierdolfijnen zijn een indicator voor de gezondheid van de Mekong rivier en hun herstel is een hoopvol teken voor de rivier en de miljoenen mensen die ervan afhankelijk zijn,” vertelt Teak. “We vieren dit goede nieuws, maar de bedreiging voor de Irrawaddidolfijn is niet voorbij. We moeten onze inspanningen opnieuw verdubbelen om de dolfijnen te beschermen, zowel voor hun toekomst als voor die van de rivier en de gemeenschappen die ernaast wonen.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief