Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Els Van Den Borre in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Els Van Den Borre!

Els Van Den Borre (1975) is een van de weinige vrouwelijke onderwaterfotografen in Vlaanderen en mag dus zeker niet in mijn rijtje met portfolio’s van onderwaterfotografen ontbreken. Els woont in Ninove met haar man Bruno (ook een zeer bekende naam in de wereld van de onderwaterfotografie) en begon met duiken in het jaar 2004. Onderwaterfotografie kwam daar drie jaar later bij. Bij een instructeur die haar had opgeleid en een cameraatje had, zag ze hoe leuk het was om de visjes die ze tijdens de duik tegenkwam, ook na de duik te kunnen identificeren.

Els heeft inmiddels meerdere camera’s gebruikt. En als zovelen startte ze met een compactcamera, een Fuji Finepix F30. Na deze compactcamera kocht ze een Nikon D90 spiegelreflexcamera met cropsensor (DX-formaat) en een Hugyfot onderwaterhuis. Na een paar jaar werd ook deze camera weer vervangen en koos ze wederom voor een Nikon, nu een fullframe spiegelreflex camera (FX-formaat), de D800 in een onderwaterhuis van Hugyfot. Met deze set fotografeert Els nog steeds.

Fotowedstrijden en publicaties

Haar naam is bekend binnen de wereld van de wedstrijdfotografe. Haar foto’s eindigen bij de grotere en minder grote internationale wedstrijden zeer regelmatig in de hoogste regionen. Ze vertelt: «In totaal hebben Bruno en ik meer dan 86 bekroningen behaald in zowel nationale als internationale wedstrijden. De belangrijkste zijn het Festival Mondial de l’Image sous-marine in Marseille (2011 en 2012), Through Your Lens (Scuba Diving Magazine 2013) en onlangs was ik de winnaar in New Caledonië (categorie portfolio). Ik ben erg trots op de wedstrijd van Scuba Diving Magazine, daar was ik Grand Prize winnaar en won ik 1000 dollar cash en een reis op de Agressor. Maar ook op de wedstrijd in Marseille, daar was ik de winnaar bij het diaporama en won ik het ‘Plongeur d’or beeldje’ en de eer!»

Naast de vele wedstrijden waaraan Els meedoet, verschijnen haar foto’s zeer regelmatig in de (online) media. Enkele voorbeelden daarvan zijn de Hippocampus, DPG, Duiken, Tauchen, EZDIVE, Scuba Diving Magazine, Submerge en websites zoals Dive Photo Guide (DPG). Het is dus niet verwonderlijk als je haar naam en foto’s al eens voorbij hebt zien komen.

Bucketlist 

De portfolio van Els is veelzijdig. Je kunt zien dat ze alle soorten fotografie beoefent en al heel veel plekken op de wereld heeft gezien. Els noemt een paar locaties en licht ze kort toe «De meest spectaculaire duiken maakte ik op Galapagos en Frans Polynesië, de mooiste riffen zag ik in Raja Ampat en het mooiste macroleven in Anilao.» Ik ben ook erg nieuwsgierig naar haar favoriete soort onderwaterfotografie en haar favoriete bestemming(en). Ze is vrij kort in haar antwoord: «Macro blijft mijn eerste grote liefde, alhoewel ik groothoekopnames (grote diersoorten) ook super leuk vind.». Ze heeft al vele plekken op de wereld bezocht, maar noemt Indonesië en de Filipijnen als haar favoriete bestemmingen voor onderwaterfotografie.

Els heeft ondanks haar vele ervaringen op het gebied van reizen en met bestemmingen ook nog een bucketlist: «Ik zou heel graag potvissen in de Azoren of op Dominica willen fotograferen en in het algemeen nog een aantal walvissoorten.» Tja, dat kan ik me wel voorstellen, wie wil zoiets nou niet?

Cursussen en workshops

Ambities of doelen in haar onderwaterfotografie heeft Els ook nog wel: «Mensen opleiden door middel van onze workshops. Wanneer zij dan wedstrijden winnen, geeft dat een enorme voldoening.» Els geeft regelmatig cursussen en workshops. Ik vraag me dan ook af of onderwaterfotografie puur een hobby is of misschien ook deels werk. Ze heeft een gevat antwoord: «Ik geef alleen cursussen/workshops in het buitenland, zodat mijn kandidaten direct kunnen uittesten wat ze die dag geleerd hebben. Het is puur hobby, want wanneer je van je hobby je beroep maakt, ben je je hobby kwijt!» Ja, daar zit wel wat in!

Top 100 van meest populaire onderwater critters

Samen met Bruno bracht ze een boek uit met de titel ‘Top 100 meest populaire onderwater critters’. Hoe is dit boek tot stand gekomen? Els vertelt «Het is er gekomen op aanraden van een Nederlander. Hij vertelde ons dat het zo’n zonde was dat we met onze beelden niets deden. Op dat ogenblik stonden onze foto’s simpelweg op onze pc. We stuurden wel foto’s binnen op wedstrijden of leverden deze aan magazines , maar dat was het dan ook.  Aangezien we gezien worden als macro-specialisten, was onze keuze snel gemaakt. We kozen voor een aparte titel omdat er al zoveel identificatieboeken bestaan. Het is een perfect koffietafelboek met mooie foto’s en toch ook een wetenschappelijke insteek, zodat een leek of zelfs de meeste duikers wat biologische kennis opdoen.»

Gedeelde passie

Bruno, de man van Els, fotografeert ook en ik vraag Els in hoeverre dit haar manier van fotograferen beïnvloedt> Of wellicht beïnvloeden ze elkaar? Gelukkig heeft Els het antwoord hierop: «We hebben elkaar door de jaren heen gestimuleerd om steeds beter te worden. In het begin van onze deelname aan wedstrijden hielden we een score bij (1-0, 1-1, 1-2, etc.). Dit doen we nu niet meer, maar een gezonde concurrentiestrijd blijft onderling wel aanwezig. We sporen elkaar ook aan om nieuwe technieken uit te proberen of aan te leren. En helpen elkaar bij het maken van selecties voor wedstrijden. Dit is nodig omdat je als fotograaf emotioneel betrokken bent wanneer je een bepaalde foto kiest. De ander heeft deze emotie niet en kiest dus puur op basis van wat kwaliteit/eigenheid van de foto. Een jury weet ook niet in welke omstandigheden de foto gemaakt werd, en houdt hier dus ook geen rekening mee.»

Het is geweldig om te lezen hoe enthousiast Els met haar onderwaterfotografie bezig is en dit zelfs met haar man kan delen. Al die mooie beelden in haar portfolio spatten van het scherm af. In de komende jaren zullen daar ongetwijfeld nog veel meer mooie plaatjes bijkomen! In ieder geval kunnen wij er hier op DuikeninBeeld van genieten.

Kijk ook eens op de website van Els Van Den Borre voor meer foto’s.

Geniet van haar portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

2 reacties

  1. Prachtige verzameling Els, super mooi om doorheen te bladeren!

    REAGEREN
  2. Genieten! Zeer fraaie foto’s.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief