Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Elastieken zenuwen

blauwe-vinvisAls vinvissen eten, maken ze hun mond in een keer veel groter, zodat ze in één hap heel veel binnenkrijgen. De dieren blijken een uniek trucje te hebben: ze rekken de zenuwen in hun mond en tong uit als een elastiek.

Dat hebben Canadese wetenschappers ontdekt. De zenuwen in de mond worden twee keer zo lang en schieten na het eten terug in hun oude vorm. De onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in Vancouver schrijven erover in het wetenschapsblad Current Biology, dat maandag is uitgekomen.

De rekbare zenuwen waren nog niet eerder gevonden. Verder onderzoek moet duidelijk maken of andere dieren misschien ook over het foefje beschikken. De onderzoekers denken aan de kwaakblaas van de kikker en de tong van de kameleon. Als een zenuw van een mens wordt uitgereikt, leidt dat juist tot een beschadiging.

Eten

Vinvissen, zoals bultruggen en blauwe vinvissen, eten plankton en kleine visjes. Ze nemen een enorme hap water, ongeveer 60.000 liter water in een keer, en filteren dat vervolgens door de zogeheten baleinen in hun mond. Het water wordt weer uitgestoten, visjes en plankton blijven achter en worden verteerd.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief