Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Een mijnduik in Zweden

Nieuwe plekken ontdekken, altijd leuk! Zo maakte Jantina Scheltema een duik in een mijn in het zuiden van Zweden: de Äventyrsgruvan of Adventure Mine.

Een paar maanden vóór Zweden hadden we onze ‘Intro into cave’-cursus op Gozo gedaan en we stonden te trappelen om opnieuw in een grot of mijn te duiken. Er zijn in Europa een aantal landen waar je kunt mijnduiken, bijvoorbeeld bij onze buren in België en Duitsland. Maar omdat wij met onze camper en duikspullen door Zweden trokken, was Zweden voor ons de eerste keuze.

Wat een waanzinnige ervaring, de mijn heeft perfecte faciliteiten en het mijnduiken is er geweldig! En het leuke is? De mijn is voor bijna iedereen, want er is óók een gedeelte waar je in open water kunt duiken met je Advanced brevet. En zelfs als je niet duikt, kun je je er perfect vermaken!

De Äventyrsgruvan of Adventure Mine ligt op het hoogste punt van het dorpje en na een stukje door woonwijken de heuvel op rijden kom je uit op een vrij leeg terrein. Achter een aantal hekken staat een materiaallift en op het moment dat wij aankomen, zijn er al een paar duikers druk spullen aan het laden. Je start ’s ochtends vroeg en bent dan de hele dag onder de grond.

Zodra de lift vol is met het materiaal, gaat deze 80 meter naar beneden. Voor personen is er geen lift, wij gaan de 428 treden te voet naar beneden. Dat is een flink stukje afdalen (maar nog erger…aan het einde van de dag ook weer omhoog!). De trap heeft een leuning en is gelukkig niet glad ondanks dat het er vochtig is.

Een héle handige tip: zorg dat je alles bij je hebt. Duikspullen, warme kleding, voldoende eten, drinken en wat je verder nog denkt te kunnen gebruiken. Je kunt tussendoor terug naar je auto maar….. wel via die 428 treden!

Eenmaal beneden aangekomen laden we met z’n allen het materiaal uit en leggen we de laatste 150 meter naar de mijnduikzone af met steekwagentjes.

Platform

Als we bij de duikzone aankomen, ben ik zwaar onder de indruk. Ik wist dat er een mooi duikplatform is en dat alle faciliteiten aanwezig zijn, maar… nou ja, het is echt super georganiseerd hier!

Op het bovenste plateau staan bankjes waar we ons kunnen omkleden, en er is een verwarmde ruimte om tussen de duiken weer bij te komen én gezellig te zitten. Het lagere niveau is voor de natte spullen, daar trekken we de uitrusting aan. We hoeven ons niet eens zorgen te maken over de zware uitrusting die het trapje af moet – er is een lier.

Aan alles is gedacht. De tanks kunnen vanuit een buffer op het duikplatform gevuld worden en er is een oplaadpunt voor DPV’s.

Duiken!

Niet alleen op het droge is het goed geregeld. Ook als we te water gaan, is de boel goed voor elkaar! Je kunt zo van het duikplatform het water in of via het duikerstrapje. De sidemounttanks hangen we gemakkelijk bij het vlonder naar beneden.
Het is er goed verlicht, zodat je onder water prima kunt zien. Het water is superhelder en een stukje onder je zie je al de stang op 6 meter voor je laatste deco.

Voordat je onder water gaat, meld je je, zodat er boven genoteerd kan worden hoe laat je onder gegaan bent. Uiteraard meld je je na terugkomst weer af.

Je kunt allerlei verschillende routes zwemmen. De mijn heeft 7 kilometer (!) aan gelegde lijn, dus je hebt een enorme keuze uit routes. Wij zwemmen de eerste keer een relatief ondiepe (maximaal 21 meter) route zonder restricties.

Mijn voorstelling van mijnduiken komt niet overeen met de werkelijkheid. De gangen zijn niet recht en glad, maar doen zelfs een beetje natuurlijk aan. Onder water is van alles te zien uit de dagen dat de mijn nog open was: leidingen, kasten met schakelaars, hendels, trappen, steunbalken en een mijnwagentje. In één van de gangen staat zelfs een huisje, een rust- en schuilplaats voor de mijnwerkers. Ik vind het grotendeels oude troep, maar laat dat mijn mijnduik-buddy’s niet horen! Ze kijken me meewarig aan als ik enthousiast zeg dat de gangen en stenen wanden zo prachtig zijn. Zij worden juist enthousiast van wat ik beschrijf als ‘rommel’.
Soms zwem je door smallere gangen om vervolgens weer door grote ruimtes te zweven. Het water is superhelder en superschoon. Omdat er verder niets in het water leeft, drijft er ook niets in het water.

Oppervlakte-interval

In de tijd tussen de mijnduiken is het zaak om op te warmen en op krachten te komen. Je natte spullen laat je beneden op het laagste niveau. Zo blijft het op bovenste plateau grotendeels droog, maar het scheelt je vooral ook tillen. De tanks kunnen beneden aan de waterkant gevuld worden.
In de tussentijd warmen wij op voor het kacheltje in de droge verwarmde ruimte. Er is een waterkoker en een magnetron, dus neem wat mee wat je warm kunt eten. Met een watertemperatuur van 4 à 5 graden Celsius kun je alle extra warmte gebruiken.

Terug naar boven

Als je hier de volgende dag weer gaat duiken, kun je al je spullen beneden laten. Er is een droogruimte voor je droogpak en andere spullen. En zitten je mijnduikdagen erop, dan wordt alles weer in de lift geladen en kun je zelf de 428 treden naar boven zwoegen.

Praktisch

Waar? Tuna Hästberg ligt in het zuiden van Zweden, in de regio Dalarna. Vanaf Utrecht zo’n 1440 kilometer. Het is een klein plaatsje in een prachtige omgeving. Met bossen zover het oog reikt en prachtige meren kun je je hier als natuurliefhebber goed vermaken! Faciliteiten zijn er in dit dorp bijna niet, de dichtstbijzijnde supermarkt is op 25 minuten rijden.
Hoe diep? In de Äventyrsgruvan is meer dan 7 kilometer lijn gelegd op de verschillende niveaus op 15, 35 en 70 meter diepte.
Hoe is het zicht? Beter kan het bijna niet! Met meer dan 30 meter zicht en zonder planten of dieren voelt het bijna alsof je in kraanwater duikt.
En de temperatuur van het water? Het water is koud: 4/5 graden het hele jaar door. Dat geldt ook voor het deel van de mijn boven water. Er is een verwarmde ruimte waar je tussen de duiken door op kunt warmen.
Wat kost mijnduiken in de Äventyrsgruvan (Adventure Mine)? Je betaalt 60 euro per persoon per dag (prijs 2024) aan ‘diving fee’ – dit betaal je als je je online aanmeldt.
Kun je er duikflessen vullen? Jazeker! Ze hebben een mooie set-up en je kunt lucht en nitrox laten vullen. Ook kan er 100% zuurstof en helium gevuld worden.
Hoe boek je een duikdag? Op diving.adventuremine.se kun je je van te voren registreren. Daar upload je ook je grot- of mijnduikcertificaat. Je krijgt, zodra je gegevens gecontroleerd zijn, een inlogcode, waarna je de boeking kunt maken en kunt betalen.

Wat heb je nodig?

Om in deze mijn in Tuna Hästberg te duiken heb je een mijnduik- of grotduikbrevet nodig én de benodigde uitrusting. Je duikt immers in een overhead-omgeving.

Geen mijn- of grotduikbrevet en wél duiken?

Ook als je geen mijnduik- of grotduikbrevet hebt, kun je er duiken – het is dan geen échte mijnduik, zoals Jantina heeft gemaakt, maar een openwaterduik, weliswaar 80 meter onder de grond. Een unieke duik! Het water is prachtig verlicht, waardoor je de helderheid van het water en prachtige schaduwpartijen kunt ervaren. Je wordt altijd begeleid door een ervaren gids, gaat maximaal naar 21 meter diepte en duikt maximaal één uur.
Je moet minimaal Advanced-duiker zijn met 25 gelogde duiken en gebrevetteerd zijn als droogpak- en nitroxduiker.

Onder de grond moet je een helm dragen. Deze kun je ter plaatse lenen.

Meer over wat mag en niet mag lees je op de website van de mijn.

Foto’s: Jantina Scheltema, Waterpixels

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief