Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Een kunststof of metalen rits in je droogpak?

Heel belangrijk in een droogpak: de rits! Maar wat kies je? Metaal of kunststof?

Scubapedia_logo

De metalen rits heeft zich al ruimschoots bewezen. Deze wordt al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in duikpakken gebruikt. Bekende merken zijn BDM en JQJ.
Het voordeel van een metalen rits is dat hij degelijk en duurzaam is. Maar er zitten ook nadelen aan: de rits is stug, de stof rafelt sneller (wat weinig ruimte geeft voor plakken) en het afdichtingsdeel is dun – lekkage is mogelijk en de rits kan niet tegen knikken. Goed onderhoud is belangrijk, je wilt niet dat je rits gaat roesten.

Ritsen van kunststof (van bijvoorbeeld YKK en Tizip) hebben veel recenter hun intrede in de duiksport gedaan. De rits is afkomstig vanuit de zeilsport. De kwaliteit van kunststof ritsen voor duikpakken wordt steeds hoger. Het fijne van een kunststof rits is dat hij flexibel is, tegen knikken kan, niet oxideert en makkelijk glijdt. Een nadeel is dat hij nog niet op en top betrouwbaar is (al wordt het steeds beter). Een klacht is dat de slede sneller van een kunststof rits ‘vliegt’ dan in het geval van een metalen rits.
Bij kunststof moet je ook goed opletten dat je gelijkmatig kracht zet, anders kunnen de tandjes wel eens los gaan of scheef gaan staan… niet prettig als je droog uit het water en uit het pak wilt komen.

Je ziet het: beide hebben voor- en nadelen en onderhoud is belangrijk voor het behoud van de rits!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief